Haos na području ZDK: Poplave na ulicama Zenice, stabla padala na automobile, klizište na putu Olovo-Zavidovići

Olujno nevrijeme, praćeno jakom kišom i vjetrom, pogodilo je jučer u poslijepodnevnim satima Zenicu, te nekoliko prigradskih područja, a naročito dijelove grada – Bilimište i Radakovo.

Kako se navodi, nakratko je došlo do saobraćajnog kolapsa, S obzirom na to da šahtovi nisu mogli primiti toliku količinu vode u kratkom periodu, te je voda tekla ulicama Zenice usljed čega je mjestimčno dolazilo do prekida u odvijanju saobraćaja.

Istovremeno, došlo je do začepljenja podvožnjaka na ulazu u naselje Blatuša, kao i na ulaz u Zenicu iz pravca Radakova.

Zabilježeno je i nekoliko slučajeva obaranja stabala na automoble, kao i na putne komunikacije, a došlo je i do plavljenja prizemnih i podrumskih prostorija u raznim dijelovima grada kao i u prigradskim i seoskim mjesnim zajednicama.

Nevrijeme je kratko trajalo, tako da se stanje veoma brzo normalizovalo.

Nevrijeme je zahvatilo i područje općine Olovo, gdje je došlo do problema u odvijanju saobraćaja prema seoskim mjesnih zajednicama, jer je usljed izuzetno jake kiše došlo do plavljenja objekata kao i stvaranja nanosa blata, zemlje i kamenja, na putne komunikacije.

Veliki problemi su nastali u mjesnim zajednicama Olovske luke, Solun, Careva ćuprija i Milankovići.

Iz ostalih mjesnih zajednica mještani su pozivali vatrogasce na ispumpavanje vode i otčepljenje šahtova.

Zbog klizišta i nanosa zemlje i kamenja bio je zatvoren regionalni put Olovo-Zavidovići, ali je firma “Porobić”, zadužena za održavanje tog puta, izvršila uklanjanje zemlje i kamenog materijala, pa je ponovno uspostavljena putna komunikacija.

Nevrijeme je u istom periodu zahvatilo i područja općina Zavidovići i Maglaj, gdje je u kratkom periodu pala velika količina vode, a sve se odvijalo u petak od 16.00 do 17.00 sati.

Možda vam se svidi

Leave A Reply