Haos ispred Predsjedništva BiH, srušila se skela: Sutra opet stiže snijeg, a krajem dana vjetar mijenja smjer…

Ekipe KJKP Park danas su po dojavama policijskih uprava intervenisale na tri lokacije i to u ulici Bosanskih gazija, na Stupu u blizini objekta nekadašnjeg Standarda i u banjskim parkovima na Ilidži, a radi se o stablima koja su pala ili oštećena zbog jakog vjetra.

– Prva dva stabla nisu se nalazila na zelenim površinama koje su našoj nadležnosti. Radi se o poprilično zdravim stablima i za njih nisu bila izdata rješenja jer, kao što je poznato, rješenja za sječu, orezivanje djelimično ili potpuno, stabala izdaje općina na čijem teritoriju se nalazi, a nakon dobivenog rješenja naše ekipe izlaze na teren – kazala je za Fenu stručna saradnica za informisanje KJKP Park Aldijana Hamza.

Jak vjetar, po njenim riječima, uzrokovao je da su dva stabla pala u ulici Bosanskih gazija, te na Stupu.

– Naša ekipa je trenutno na Stupu, a radi se o poprilično velikom i starom stablu jablana. Saobraćaj je bio djelimično zaustavljen, a očekujemo da će u tom dijelu ubrzo biti normaliziran. Inače, stablo se nalazi na površini koja pripada vlasniku tog objekta – navela je Hamza.

Na zelenim površinama koje su njihovoj nadležnosti, kako je dodala, oštećeno je stablo u banjskim parkovima na Ilidži i tu se radilo o poprilično zdravom stablu na kojem dosad nisu rađene intervencije, odnosno stablu koje nije imalo rješenje za sječu, djelimičnu ili potpunu, izdato od Općine Ilidža.

– Mi ćemo i dalje biti na terenu, radimo na sprečavanju bilo kakvih novih šteta na stablima. Svakako radit ćemo u saradnji sa policijskim upravama i štabovima civilne zaštite pojedinih općina. Na njihove pozive imamo mobilnu ekipu i odgovorit ćemo svim zadacima koji se budu pred nas postavili – kazala je Hamza.

U Sarajevu je danas vjetar polomio drveće na više lokaliteta u gradu, te napravio veću materijalnu štetu. Jak vjetar oborio je bor na kuću koja se nalazi u ulici Nasihe Kapidžić-Hadžić.

Također, skela koja se nalazila na zgradi Predsjedništva BiH, zbog udara vjetra se srušila, a u toj nesreći, srećom, nije bilo povrijeđenih.

I sutra jaki udari vjetra, ali i nove padavine

Danas je jače naoblačenje uslovilo kišu u Bosni i Hercegovini. Prije podne su padavine registrovane u Hercegovini, Krajini, zapadnim i jugozapadnim područjima Bosne, a u poslijepodnevnim i večernjim satima i u ostalim područjima.

Temperature zraka izmjerene u 14 sati: Bjelašnica 1; Ivan Sedlo 10; Livno 12; Bugojno 13; Grude 15; Široki Brijeg i Sokolac 16; Neum, Sanski Most i Trebinje 17; Bihać, Mostar i Sarajevo 18; Prijedor 19; Banja Luka 20; Doboj, Gradačac i Tuzla 22; Brčko i Srebrenica 23; Bijeljina i Zvornik 24° stepeni C.

Sutra se u Bosni i Hercegovini očekuje pretežno oblačno sa kišom i slabim pljuskovima. Na planinama će padati i snijeg. Vjetar u jutarnjim satima mijenja smjer na zapad i sjeverozapad. Jači vjetar se očekuje na sjeveru, sjeveroistoku i istoku Bosne.

Krajem dana vjetar ponovo mijenja smjer na jugo. Najniža jutarnja temperatura zraka između 4 i 9° C. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 9 i 14° C.

U Sarajevu oblačno, povremeno sa kišom prije podne. Najniža jutarnja temperatura zraka oko 6° C, a najviša dnevna temperatura zraka oko 10° C, podaci su Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

.

Možda vam se svidi

Leave A Reply