Hamdija Lipovača pušten iz pritvora.

Vijeće Kantonalnog suda u Bihaću nije prihvatilo prijedlog Tužiteljstva Unsko – sanskog kantona za produženje pritvora bivšem premijeru ovog Kantona Hamdiji Lipovači i Alenu Gluhaliću, direktoru Preduzeća “Agra” iz Bihaća i donijelo je odluku da o izlasku iz pritvora.

Premijer Unsko-sanskog kantona Hamdija Lipovača i Alen Gluhalić pušteni su na slobodu oko 18 sati iz pritvora Kazneno – popravnog zavoda (KPZ) Luke u Bihaću.

Vijeće Suda nije prihvatilo navode Tužiteljstva da bi osumnjičeni Lipovača mogao pobjeći  u drugu državu, odnosno da bi bio nedostupan organima gonjenja, te također nije prihvatilo navode da bi mogao uticati na dalji tok istrage i na svjedoke.

Odbačeni su i navodi Tužiteljstva da bi izlaskom Lipovače iz pritvora moglo u Bihaću doći do narušavanja reda i mira, s obzirom na činjenicu da je djela za koja se sumnjiči počinio za vrijeme obavljanja dužnosti načelnika Općine Bihać.

Hamdija Lipovača i Alen Gluhalić uhapšeni su 17.decembra prošle godine, a osumnjičeni su za malverzacije tokom rekonstrukcije Sportsko – rekreacionog centra Stens, gdje je Lipovača kao načelnik Općine, navodno suprotno zakonu o javnim nabavkama potpisao više aneksa ugovora i ugovor o izvođenju dodatnih radova čime je izgradnja sa 810 hiljada maraka porasla na 1,7 miliona maraka.

Branitelj optuženih Ilijaz Midžić rekao je nakon odluke o puštanju iz zatvora Lipovače i Gluhalića da je to i očekivao, jer je, kako je rekao, argumentacija odbrane bila jača.
“Međutim, to ne znači da je kraj krivičnog postupka i ja očkujem žalbu Tužiteljstva na odluku Suda o odbijanju njihovog zaključka”, rekao je Midžić.

bhrt

Možda vam se svidi

Comments are closed.