Hakeri: 'Rušimo portale koji podržavaju Dodikov režim'

Grupa hakera iz Bosne i Hercegovine najavila je da će od petka navečer napasti sve internet stranice koje imaju veze s predsjednikom Republike Srpske i predsjednikom SNSD-a Miloradom Dodikom, te premijerkom ovog bh. entiteta Željkom Cvijanović, zbog pritiska koji su izvršili na bh. portal Klix početkom sedmice, piše agencija Patria.

Prva na meti u petak navečer bit će internet stranica Vlade RS-a.

Jedan od hakera, koji se predstavlja pod imenom BosnianRoot, u razgovoru za Patriu kaže kako na ovaj način žele očitati lekciju Dodiku i svim pomoćnicima njegovog režima, koja će ih podučiti da više nikada ne smiju gušiti slobodu medija, jer nikada neće biti toliko moćni da to urade do kraja.

Podsjećamo, Klix, a potom i ostali mediji, objavili su snimak na kojem se čuje glas premijerke RS-a Željke Cvijanović kako stranačkoj kolegici, s kojom je i u rodbinskim vezama, govori o kupovini dva poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske, kako bi koalicija okupljena oko SNSD-a mogla formirati vlast u RS-u.

Snimak razgovora premijerke prvi je objavio portal Klix, nakon čega su se našli na meti policije iz RS-a, kojom već nekoliko godina u potpunosti upravlja režim Milorada Dodika. Policijski službenici MUP-a RS-a i MUP-a Kantona Sarajevo u ponedjeljak su upali u redakciju Klixa u Sarajevu, tražeći od novinara da otkriju odakle im snimak koji kompromituje premijerku.

Najveći broj domaćih i međunarodnih organizacija pritisak Dodikovog režima na medije ocijenili su kao prvorazredni skandal, koji nije zabilježen u novijoj historiji Bosne i Hercegovine. Stručnjaci su upozorili, umjesto da se policija i tužilaštva bave skandalom u koji je umiješana prva žena RS-a, vlasti se bave medijima koji su razotkrili istinu.

“Dodik mora shvatiti da pravdu i istinu nikada neće moći ugušiti”, kaže BosnianRoot. “Čak i kad bi uspio staviti sve medije pod svoju kontrolu, uvijek će biti grupa ljudi koji će istinu ljudima odašiljati, pa makar to bilo i putem hakerskih upada.”

BosnianRoot kaže da je svjestan da način, na koji će se obračunati s Dodikom, nije u skladu sa zakonom. Ali, dodaje, režim koji guši slobodu medija ne zaslužuje ništa bolje nego da mu se odgovori drsko, piše Patria.

Možda vam se svidi

Comments are closed.