Hahn traži od EU-a da se nagrade dostignuća Sjeverne Makedonije

Evropski komesar je razgovarao s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i šefom diplomatije Nikolom Dimovim.

On je to izjavio u srijedu navečer u Briselu, poslije sastanka s premijerom Sjeverne Makedonije Zoranom Zaevom i šefom makedonske diplomatije Nikolom Dimovim.

Hahn je pozdravio dostignuća Sjeverne Makedonije i atmosferu saradnje u Sobranju, koju je sa svojim timom stvorio premijer Zaev, objavljeno je na internetskoj stranici Evropske komisije.

Evropski komesar je kazao kako bi otvaranje pristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju također bilo snažan signal i podsticaj za čitavu regiju.

Hahn je dodao “da, ako svi napori koje je Sjeverna Makedonija uspješno učinila ne budu valjano nagrađeni, onda, naprimjer, nema podsticaja ni za Srbiju i Kosovo da uđu u suštinski dijalog o budućnosti koegzistencije”.

“Jedini pravi razlog da to učine je kredibilna evropska perspektiva”, zaključio je Hahn.

‘Moja Vlada bi mogla biti mrtva’
Ranije je Zaev upozorio je lidere EU-a kako će njegova Vlada “biti mrtva” ukoliko Brisel ne donese odluku o početku pregovora o pristupanju Sjeverne Makedonije s EU-om.

“Ako lideri članica EU-a u četvrtak ili petak donesu negativnu odluku za početak pregovora ili je još jednom odlože, naša Vlada će biti mrtva”, rekao je on u Beču.

Makedonski premijer je objasnio kako je zastupnicima obećan početak pregovora ukoliko podrže promjenu Ustava i imena države, kao i sporazume Grčke i Makedonije.

Možda vam se svidi

avatar