Hadžiomerović: Oni koji su odbacili izvještaj o Srebrenici lišeni su svake ljudske norme

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske danas je na sjednici u Banja Luci donio odluku o pokretanju procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa na zaključke Skupštine tog bh. entiteta koja je odbacila Izvještaj Komisije o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 10. do 19. jula 1995. godine.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u utorak zaključke u kojima traži da Vlada tog bh. entiteta stavi van snage Izvještaj komisije za Srebrenicu iz 2004. godine, te da se formira nova komisija koja bi u roku od godinu dana utvrdila, kako se navodi u zaključcima, kompletnu istinu o događajima u i oko Srebrenice u periodu od 1992. do 1995. godine.

Predsjednik Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske Mujo Hadžiomerović rekao je da je razočaran odnosom vlasti iz Banja Luke prema žrtvima srebreničkog genocida, te da su posljednjim potezom članovi Skupštine i Vlade pokazali, kako je rekao, izostanak i najmanje doze ljudskosti.

„Bolesni umovi su i doveli do agresije, bolesni umovi su počinili genocid, bolesni umovi negiraju genocid, bolesni umovi kriju tragove, sklanjaju informacije o zločinima i to je ono najstrašnije koje se moglo desiti nakon genocida. To je necivilizacijski čin“, rekao je Hadžiomerović za agenciju Patria.

„O kakvim se to ljudima radi. Izgubljena je svaka ljudska norma“, dodao je Hadžiomerović.

Tim sastavljen od domaćih i međunarodnih stručnjaka, među kojima i oni iz bh. entiteta Republika Srpska, sačinio je prije 14 godina Izvještaj o Srebrenici, u kojem se konstatuje smrt više od 8.000 ljudi u toj općini na istoku Bosne, ubijenih od strane pripadnika vojske i policije Republike Srpske, dok je Haški tribunal kao i Svjetski sud pravde u Hagu taj zločin okvalifikovao kao zločin genocida.

Predsjednik RS-a Milorad Dodik rekao je da Izvještaj ne oslikava pravo stanje onoga što se dešavalo u Srebrenici u julu 1995. godine, te da je broj stradalih Bošnjaka daleko manji od onoga koji se danas spominje, odnosno da se manipuliše istinom i pokušava mijenjati karakter rata u BiH, a sve u funkciji, kako je rekao, slabljenja RS-a.

Optužio je međunarodnu zajednicu da stoji iza tog izvještaja, dok je za Haški sud rekao da ne sudi pravedno.

Postupak Dodika i Narodne skupšine RS osudili su iz OSCE-a, Ambasade SAD-a u BiH, Ureda visokog predstavnika i u BiH kao i Delegacije EU.

Možda vam se svidi

avatar