Hadžić: “Opet nebitne teme u medijima. Što da se zamaramo odlaskom radnika, kada su to sitni gubici za državu”

Makroekonomski analitičar Faruk Hadžić, na svom Facebook profilu napravio je zanimljivu analizu u kojoj se osvrnuo na odlazak sve većeg broja radnika iz Bosne i Hercegovine.

Njegovu objavu na ovom društvenoj mreži prenosimo u cijelosti:

“Opet nebitne teme u medijima. Što da se zamaramo odlaskom radnika, kada su to sitni gubici za državu.

Sitnica je što bi ovih 29.000 radnika uplatilo samo 73 miliona KM Fond PIO / MIO za jednu godinu da su prijavljeni na 600 KM i što bi penzioneri dobili povećanje penzija. Sitnica je što bi po istom osnovu Zavodi zdravstvenog osiguranja dobili 52 miliona KM. Sitnica je što bi država dobila 11,5 miliona kroz porez na dohodak i od toga osigurala besplatne udžbenike za svu djecu u državi. Sitnica je što bi se na ovaj način po raznim osnovana prikupilo 143 miliona KM doprinosa i poreza. Tek je sitnica što bi država kroz PDV dobila preko 200 miliona KM prihoda.

Da ne spominjemo sitnice koliko nas košta školovanje i ulaganje u svakog čovjeka od rođenja pa do napuštanja države. Kolega Adnan Fehratbegović je izračunao da ulaganje u jednog čovjeka koji napusti državu košta oko 200.000 KM.
Sada pričamo o pravim sitnicama u milijardama KM.

Ali pustite ove teme, hajmo se malo baviti stvarnim temama, ko kome prijeti i ko će koga napasti. Ko će u vlast? Smijemo li praviti koalicije bez budžetskih patrijota i proračunskih domoljuba?”, napisao je Hadžić na svom Facebook profilu.

Foto: Screenshot/Faruk Hadžić

Možda vam se svidi

Leave A Reply