Hadžibegić: Treba nam pozitivan duh

Plasman na Evropsko prvenstvo jedini je moj motiv, rekao je danas Faruk Hadžibegić, jedan od najozbiljnijih kandidata za nasljednika Safeta Sušića na klupi fudbalske reprezentacije BiH.

Fudbalski velikan i treći na vječitoj listi po broju nastupa za reprezentaciju bivše SFR Jugoslavije sa 65 utakmica, doputovao je u utorak iz Pariza u Sarajevo kako bi obavio pregovore sa čelnicima N/FS BiH.

“Kao i svaki kandidat, volio bih da budem izabran. Osjećam se spremnim i motivisanim. Vjerujem da mogu dobro da odradim posao”, rekao je Hadžibegić, koji je bh. reprezentaciju sa klupe vodio i sada već davne 1999. godine, tada u dosta drugačijim i težim uslovima.

Ono što je slično tim vremenima jeste da Hadžibegić ponovo dolazi kao spasilac, odnosno nakon nekoliko već odigranih mečava u kvalifikacijskom ciklusu.

“Ne bježim od odgovornosti, ali neću davati velika obećanja. Jedino što mogu garantovati je pošten, savjestan i profesionalan rad. Nastojaću animirati sve koji su sastavni dio reprezentacije i iskoristiti i najmanje šanse. Istina je da smo u nezavidnoj situaciji, da je otežan put na EURO, ali mislim da nije nemoguće ostvariti taj cilj”, kazao je Hadžibegić.

Smatra da kvalitet igračkog kadra nije upitan. Potrebna je samo doza pozitivnog naboja koja je do prije nekoliko mjeseci krasila “zmajeve”.

“Izvršni odbor je u jednom trenutku donio odluku da promijeni selektora i veoma mi je žao što je do toga moralo da dođe, jer sportska atmosfera nije dobra kada se takve stvari dešavaju. Prvi preduslov za uspjeh je da vratimo atmosferu koju smo imali prije Mundijala u Brazilu. Kvalitet nije upitan. Vjerujem u našu ekipu, igrače, navijače i uz pozitivan duh, možemo biti na smotri najboljih ekipa u Francuskoj”, smatra Hadžibegić.

Članovi stručne komisije bh. kuće fudbala zaduženi za pregovore sa potencijalnim kandidatima, do sada su obavili razgovore sa šest trenera. U sjeni sastanaka kao kamen spoticanja često je stajao novac, odnosno navodno previsoki zahtjevi kandidata. Hadžibegić naglašava da novac nije motiv njegove jake želje da preuzme najbolji tim svoje domovine.

“Ma kakvi milioni, kakvi bakrači. To su prazne priče. Mi jednostavno nismo na tim relacijama, to je sekundarno. Novac ne treba da bude i sigurno neće ni biti tema mojih razgovora sa predstavnicima N/FS BiH. Novac nije motiv, već isključivo želja za plasman na EP, da spasimo što se spasiti može”, zaključio je Hadžibegić.

Nezavisne.com

Možda vam se svidi

Comments are closed.