Gume ovog automobila proizvode struju!

S obzirom na to da na globalnom tržištu vlada sve veće interesovanje za električne automobile, očekuje se da će ta inovacija odigrati važnu ulogu u aktuelnim raspravama o mobilnosti u budućnosti.

Novi pneumatik kompanije Gudjir, ima mogućnost da svoju deformaciju i vibracije pretvori u električnu energiju. Nazvan je “BH03” prema šifri koju je dobio u razvoju, a predstavljen je na Sajmu automobila u Ženevi.

Pneumatik generiše električnu energiju koja u vozilu napaja baterije hibridnog sistema prenosa snage kao i druge elemente na armaturi. Električna energija stvara se na osnovu efekata koji se javljaju kod dvije vrste materijala.
581543_goodyearbh03concepttire_ff

Prva vrsta su termoelektrični materijal koji struju “prave” tako što upijaju svjetlost i toplotu iz okoline dok točak stoji, što je u ekstra crnoj gumi prilično olakšano, a kad se točak pokrene preuzima toplotu koja se stvara pri kotrljanju.

Kod drugog materijala se stvara takozvani piezoelektrični efekat što znači da se na njegovim krajevima javlja električni napon kada je opterećen promenljivim pritiskom. 

Guma je protkana tim materijalima u obliku trodimenzionalne mreže koja predstavlja unutrašnju strukturu pneumatika. Dodatna pogodnost je što ta struktura može da nosi težinu vozila ako se pneumatik probuši, što bi predstavljalo alternativni pristup tehnologiji “RunOnFlat”.

Novi pneumatik opremljen je i širokim kanalom po svom obodu koji povećava otpornost na proklizavanje na mokroj podlozi i ima jedinstven način da apsorbuje buku.

Za sada je taj pneumatik isključivo idejne prirode i Goodyear ne namjerava da ga proizvodi.

Konceptualni pneumatici su dio inovativnih procesa preduzeća koji se razvijaju sa ciljem da izazovu debatu i rasprave o mogućim rješenjima i podstaknu inženjere da razmišljanjem iz drukčijeg ugla gledanja dođu do pametnih rješenja za pametnu budućnost, navedeno je u saopštenju.

Možda vam se svidi

Comments are closed.