6.8 C
Kakanj
Subota, 8 Maja, 2021

Gudeljević: BiH neće uvoditi PCR test prilikom ulaska u zemlju


Završen je sastnak predsjedavajućeg Vijeća ministara Zorana Tegeltije i premijera FBiH i RS Fadila Novalića i Radovana Viškovića. Sastanku je prisustvovala i ministrica civilnih poslova BiH Ankica Gudeljević koja je rekla da BiH neće uvoditi PCR testova prilikom ulaska u BiH.
– Razgovarali smo o pooštravanju mejra za ulaske u BiH i mogućnost uvođenja PCR testova i došli do zaključka da nema potrebe za njihovim uvođenjem jer svakako državljanima ne možemo ograničiti ulazak. Kontrolirati ulazak zahtijeva jak angažman i zadravstvenih djelatnika i inspektorata. Mjere su dovoljno jake i stroge i svi ih se moraju pridržavati – rekla je Gudeljević.
Razgovarali su i o nabavci vakcina te o tome što BiH očekuje.
– Javnost je već upoznata da je konačno proradio COVAX mehanizam. Naravno da nismo zadovoljni, jer nam je rečeno da će vakcine iz ovog mehanizm biti dostupne u prvom kvartalu – kazala je Gudeljević.
Rekla je da rade na tome da ubrzaju drugi kvartal i da su svakodnevno u komunikacij i sa predstavnicima Kovaks mehanizma, EU i svih onih koji su uključeni u nabavku.
– Jutros smo dobili informaciju da će “AstraZeneca” doći 22. aprila, i to 81.000 doza. Počinju stizati količine i najbitnije je da nam redovno stiže dovoljan broj količina koje naše zdravstvene institucije potroše na vrijeme. Ono što je zateklo i mene je da ćemo dobiti više od 100.000 doza Pfizera do kraja šestog mjeseca – kazala je Gudeljević.
Najavila je da će u okviru EU mehanizma u drugom kvartalu biti isporuke vakcina za BiH. Podsjetila je da su potpisali grant s Evropskom unijom u iznosu od 13,7 miliona eura,piše Avaz
U pregovorima su sa Austrijom, koja je zadužena u ime EU za isporuku vakcina zemljama zapadnog Balkana.
– Tu očekujemo oko 140.000 “Pfizer” vakcina. Juče smo i Poljskoj potvrdili da ćemo stupiti u pregovore, a Poljska nudi 380.000 do AstraZenece – rekla je Gudeljević.
Razgovarano je i o aktiviranju koordinacionog tijela pri Vijeću ministara kojem je tokom prošle godine bio otežan rad.
Dodaje da će biti izmijenjeni članovi tog tima i da će početi s radom.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO