Grijanje u Kaknju i dalje među najjeftinijim u BiH

Ovih dana u Sarajevu je aktuelna priča o poskupljenju cijena grijanja, a određene nedoumice je izazvao podatak da je nova cijena grijanja za fizička lica u Sarajevu 1,598 KM sa PDV-om po kvadratu stana pri čemu se na prvi dojam čini da je grijanje jeftinije u Sarajevu nego u Kaknju. Međutim, to nije tako. Cijena grijanja u Sarajevu za fizička lica je 1,598 KM sa PDV-om po kvadratu kada se  grijanja plaća svih 12 mjeseci u godini, dakle cijelu godinu (i tokom ljeta), što znači da je cijena grijanja u Sarajevu 3,196 KM sa PDV-om kada se plaća 6 mjeseci.

U odnosu na sarajevskih 3,196 KM sa PDV-om, grijanje u Kaknju iznosi 1,98 KM sa PDV-om, a oba slučaja se odnose na plaćanje tokom 6 mjeseci koliko traje sezona grijanja. Dakle, grijanje u Kaknju je jeftinije za 1,21 KM po kvadratu.

Grijanje u Kaknju je u značajnoj mjeri jeftinije i za pravna lica, a povlaštenu cijenu grijanja ima Javna ustanova “Dom zdravlja Kakanj”, mali privrednici (SZR, STR i SUR) i zadruge.

Vlasnici poslovnih prostora u Sarajevu će grijanje plaćati po cijeni od 4,902 KM s PDV-om po kvadratu kroz sedam mjeseci, dok su u Kaknju cijene kroz šest mjeseci sljedeće:

Prostori malih privrednika (SZR, STR i SUR) – 2,5 KM po kvadratu + PDV;

Poslovni prostori privrednih i drugih subjekata (društva sa neograničenom odgovornošću, komanditna društva, d.o.o, d.d, javne ustanove, javna preduzeća, organi uprave, privatne zdravstvene ustanove…) – 4,00 KM + PDV po kvadratu.

Penzioneri u Kaknju grijanje mogu plaćati tokom svih 12 mjeseci u godini.

Značajne uštede građani Kaknja mogu ostvariti i ugradnjom kalorimetra ukoliko grijanje ne žele plaćati po kvadratu površine koja se zagrijava.

Grijanje Kaknja vrši se toplom vodom sa Termoelektrane Kakanj. O ovom načinu zagrijavanja koji ne zavisi od gasa i drugih energenata sve konkretnije se govori kao rješenju problema grijanja Sarajeva, Zenice i drugih gradova od Kaknja do glavnog grada BiH.

Zašto je dobro za Kakanj da se toplom vodom iz TE Kakanj grije Sarajevo najbolje oslikava sljedeća rečenica: “Primarna korist bila bi omogućavanje opstojnosti „Elektroprivrede BiH“ na unutarnjem evropskom tržištu struje. Jer se postavljaju strogi zahtjevi u odnosu na opstojnost termoelektrana na goriva, naročito na ugalj. Traži se izuzetno visoka energetska efikasnost od takvih objekata” – kaže profesor Izet Smajević u izjavi koju je prenio Avaz.ba.

Dakle, u pitanju je dugoročna opstojnost termoelektrane u Kaknju, a nama elektrana treba jer najmanje pola Kaknja živi od kopanja i prodaje uglja i proizvodnje električne energije. (Press Općine Kakanj)

Možda vam se svidi

Leave A Reply