Greške u registru boraca evidentne, evo na koji način to ispraviti

Mnogi demobilisani borci tokom pregleda Jedinstvenog registra boraca koji je objavljen na web stranici Federalnog ministarstva za boračka pitanja uočili su mnogobrojne nepravilnosti.

Događa se i da u registru nema pojedinih boraca, ali i određen broj onih koji su branili BiH, a više nisu među živima.

Također, neki su uočili i da u registru ima onih koji su rat proveli dijeleći konzerve u mjesnoj zajednici.

Zbog svega smo od federalnog ministra za boračka pitanja Salke Bukvarevića zatražili pojašnjenje kako da se isprave ove greške u registru.

Inspektorat će provjeriti prijave

– Borac koji uoči grešku kod svojih podataka odlazi u grupu za pitanje vojne evidencije gdje će uz priloženu dokumentaciju, koja potkrijepljuje njegove tvrdnje, zatražiti da se greška u registru ispravi. To će biti lako dokazati jer odranije imaju izdata rješenja. A što se tiče situacije da određenu osobu žele prijaviti jer je poznaju i znaju da nije bila borac, a kao takva se vodi u registru, prijaviti ih mogu pismeno Federalnom ministarstvu za boračka pitanja – govori Bukvarević.

Dodaje i da telefonskim putem mogu prijaviti lažne korisnike.

– I mi smo se dogovorili da ćemo otvoriti e-mail adresu na koju će moći svi oni koji smatraju da trebaju prijaviti nekoga ko, da tako kažem, po njihovom mišljenju ne treba tu da bude. Takve prijave će se dati inspektoratu da ih provjere. I ukoliko se utvrdi da je to tačna prijava, poduzet će se zakonom predviđene mjere. Nažalost, imali smo u nekom ranijem periodu telefonske prijave i uglavnom su to bili netačni podaci – kazuje nam Bukvarević.

Upitali smo kako da se ispravi “greška” da pojedinih boraca koji su preselili na bolji svijet nema u registru, ali i greške da su u registru izostavljeni i pojedini živi borci.

Bilo je ljudi koji nisu znali kako im se podaci vode

Možda vam se svidi

Leave A Reply