Gremi: Sa šest osvojenih nagrada Bruno Mars zvijezda večeri

0

Američki pjevač Bruno Mars osvojio je tri od četiri glavne nagrade na svečanosti uručenja Gremi nagrada u Njujorku, osvojivši kategoriju za najbolji album godine za “24KMagic”, snimak godine za glavnu numeru na tom albumu i pjesmu godine za “That’s What I Like”.Tridesetdvogodišnji muzičar je osvojio šest nagrada na sinoćnjoj 60. dodjeli Gremi nagrada i pobijedio nekoliko nominovanih favorita uključujući Džej Zija i Hendrik Lamara, za glavno priznanje, najbolji album.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Veče u kojem su uručivane nagrade je bio novi udarac za hip hop muzičare koji su samo dva puta osvojili album godine, a posljednji put prije 15 godina.

Za Džej Zija koji je imao osam nominacija veče se pretvorilo u košmar i ostao je bez glavnih nagrada.

Veteran hiphopa koji je već 21 put osvojio Gremi je u tri vodeće kategorije izgubio od Bruno Marsa i u tri podkategorije od kalifornijskog repera Kendrika Lamara.

Kendrik Lamar je osvojio pet zlatnih gramofona, za četiri rep kategorije i za najbolji video za “Humble”.

Lamar je također otvorio ceremoniju izvođenjem svoje numere “XXX” sa Bonom iz grupe U2 i grupom mladića obučenih u crno sa maskama, jedne od najangažovanijih numera sa njegovog albuma “DAMN” koji govori o ubistvima crnih mladića u SAD.

Alesija Kara je osvojila nagradu za najboljeg novog umjetnika, i time bila jedina žena izvođač koja je odnijela neku od glavnih nagrada.

Zvijezde kao što su Lejdi Gaga, Keša, Lord i SZA su ostale praznih ruku, a samo 17 od ukupno 86 nagrada dodijeljene su bendovima u kojima su žene glavni pjevači.

Ta neujednačenost je bila posebno uočljiva u večeri u kojoj su glavna tema bile kampanje “I ja” (MeToo) i “Vrijeme je isteklo” (Time’s up).

Većina izvođača nosili su bijele ruže kada su došli na ceremoniju dodjele nagrada sinoć u Njujorku kao simbol podrške tim pokretima koji se suočavaju sa seksualnim zlostavljanjem i nejednakošću.

Pjevačica Keša je moćno izvela svoj singl “Praying” koji svjedoči njenim iskustvima kao žrtve zlostavljanja.

Veče je bilo prožeto politikom, govorilo se o ilegalnim mladim imigrantima i drugim temama. U jednom od upečatljivih momenata domaćin večeri Džejms Korden je okupio poznate da čitaju odlomke iz bestselera Majkla Volfa “Fajer end Fjuri” (Fire and Fury) o Bijeloj kući s predsjednikom Donaldom Trampom. Jedna od osoba koja je čitala je bila Hilari Klinton, Trampova protivkandidatkinja na predsjedničkim izborima 2016.

Svečanost je ove godine umjesto u Los Anđelesu, održana u Njujorku, u dvorani Medison skver garden.