Granična policija BiH od početka godine spriječila 13.700 ilegalnih prelazaka granice

Direktor Granične policije BiH Zoran Galić danas je u Banjoj Luci održao sjednicu Stručnog kolegija na kojoj su, uz zamjenika direktora Fahrudina Halača i pomoćnika direktora za organizaciju i operacije Slobodana Krstića, prisustvovali rukovodioci osnovnih organizacijskih jedinica GPBiH.

Razmatrani su Izvještaj o radu Granične policije BiH i izvršenje Godišnjeg plana rada u prvih devet mjeseci 2018. godine.

Posebno je tematizirana situacija s ilegalnim migracijama i kao osnovni problem za učinkovitije sprečavanje ulazaka migranata u BiH istaknut je nedovoljan broj policijskih službenika, iscrpljenost ljudskih i materijalno-tehničkih kapaciteta agencije (nakon godinu dana provođenja vanrednih mjera na granici) i kontinuirano zanavljanje specijalističke opreme.

Zaključeno je da bez obzira na raspoređivanje službenika na dijelove granice koji su najugroženiji, kontinuiran pritisak migranata na kompletnoj granici sa Srbijom zahtjeva mnogo ozbiljnije kadrovsko pojačanje od aktuelnog. Kao argument značaja kadrovskog pojačanja u sprečavanju ilegalnih migracija dodato je da je i dosadašnja podrška u 50 službenika Direkcije za koordinaciju policijskih tijela, 20 Državne agencije za istragu i zaštitu, 50 Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i 100 prekomandovanih pripadnika Granične policije BiH iz manje opterećenih organizacijskih jedinica, koji na istoku i sjeveroistoku sprečavaju ilegalne ulaske u graničnom pojasu, doprinijelo konkretnim rezultatima.

S tim u vezi iznesen je podatak da je od početka 2018. godine spriječeno 13.700 ilegalnih prelazaka državljana visokog migracijskog rizika.

Jedna od tema sjednice bila je situacija u blizini Međunarodnog graničnog prijelaza Velika Kladuša, te je zaključeno da je potrebno ponovo održati sastanke s predstavnicima kantonalnih i entitetskih ministarstava unutarnjih poslova. Sastanci bi bili organizirani u cilju podrške MUP-ova u situacijama poput pokušaja nasilnog prelaska 250 migranata na MGP Velika Kladuša 24. oktobra 2018. godine, te u vezi s njihovom nadležnošću za poslove očuvanja i uspostavljanje narušenog javnog reda i mira i kontrole javnih skupova u blizini prijelaza.

Na kolegiju je istaknuto da se i u kriznim situacijama poput aktuelne s ilegalnim migrantima od svih pripadnika GPBiH očekuje maksimum profesionalnosti u radu, poštivanje zakonskih propisa i dosljedna primjena standarda i pravila ponašanja propisanih etičkim kodeksima policijskih i državnih službenika. Istaknuto je da su rezultati rada u brojnim oblastima sprečavanja prekograničnog kriminala bolji u odnosu na isti period 2017. godine, te da se do kraja 2018. očekuju dodatna proboljšanje rezultata. Razgovarano je i o motivaciji za rad službenika, modalitetima rješavanja problema u pojedinim organizacijskim jedinicama uz podršku rukovodstva GPBiH i planovima za 2019. godinu.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar