Gradu za rođendan sa Vehidom Gunićem u Gradskoj biblioteci

U četvrtak 10.aprila je u Gradskoj biblioteci-Kakanj u povodu Dana oslobođenja i Dana općine upriličen susret sa Vehidom Gunićem, publicistom.

Direktor gradske biblioteke Senad Čišija je počastio publiku grada ovim susretom. U jednoj opuštenoj atmosferi publika je uživala u prepričavanju sa raznih putovanja ovog publiciste koji je obišao 135 zemalja. Kazao je da putuje samo da bi se vraćao. Uz ugodnu priču punu šaljivih, ljubavnih, čežnjivih pa i vrlo smiješnih dogodovština, Gunićeve priče začinjene su interpretacijama sevdalinki koje je bez muzike-svojim predivnim glasom-otpjevala gošća Bahrija Hadžijalić. Harmoniku je zasvirao i gost večeri Ismet Arnaut koji je za publiku pored svirke također zapjevao pokoju sevdalinku. U toku večeri bilo je i komentara o knjigama Vehida Gunića,a pjesmom “Kakanj grade” publiku je počastio i naš sugrađanin Faruk Čehajić

„Kakanj je historijski grad , slavnih rudara i ja ću se potruditi da jedan vrhunski interpretator sevdalinke kakva je Bahrija Hadžialić otpjeva tu pjesmu, a ja ću je napisati i to obećavam. Drago mi je što sam u Kaknju i što ću vidjeti neke ljude koje dugo nisam vidio. Bio sam čak i na otvaranju Biblioteke 1967 godine u Kaknju kada ju je otvarao Ćamil Sijarić, a zadnji put sam ovdje bio za vrijeme rata. Sjećam se riječi Ćamila Sijarića koji je tada rekao da je knjiga tužna kada je na polici, literatura je žalosna ako ne nalazi put do čitaoca. „ – rekao je Gunić.

Gunić je na tribini često spominjao Ćamila Sijarića osvrčući se često na tu 1967.godinu kada je Gradska biblioteka u Kaknju svečano i otvorena.

„Ovo je turobno kulturno vrijeme u Bosni. Današnje vrijeme kao da je preslikano iz perioda od prije preko stotinu godina jer u takvim momentima vlada subkultura, odnosno neukus, kič i prizemlje. Prije smo imali ljude koji su pokretali mase, gdje su se putevi gradili bez problema, a danas se grade samo vjerski objekti. Zbog toga nam danas i vladaju polupismeni pjevači, i turbofolk koji za mene znači užas i neukus. Ako zaboravimo bosansku duhovnost, osuđeni smo i na nestanak. „- završava Gunić

„Zadovoljstvo mi je pozdraviti grad Kakanj, grad koji puno volim i koji se nalazi nedaleko od mog grada Sarajeva. Meni je zadovoljstvo što sam ovom prilikom u Kaknju, a to je obilježavanje Dana općine Kakanj. Prvi put sam u Kaknju na ovakvom događaju i nadam se da ćemo opet doći. Rijetke su te prilike ali meni je zaista zadovoljstvo. Sevdalinka je temelj naše kulture i prirodno je da se sevdalinka izvodi na ovakvim i sličnim prilikama. „– kazala je Bahrija Hadžialić

„Gradska biblioteka povodom Dana oslobođenja i Dana općine Kakanj svake godine organizuje program prikladan ovom datumu. Večeras smo ugostili publicistu Vehida Gunića i poznatu interpretatorku sevdaha Bahriju Hadžialić. Gunić govori o zavičaju, događajima, historijskim bitnim i zanimljivim momentima koje je opisivao u svojim knjigama. On također govori i o Kaknju i to je ono što je interesantno u ovoj tribini. Kakanjci obično iščekuju ovakve tribine sa zanimljivim gostima. „ – konstatuje direktor Gradske biblioteke Senad Čišija.

Posjeta na ovoj tribini nije bila na očekivanom nivou. Ipak, sadržaj i zanimljivost koju je ova večer donijela sa sobom sigurno će ostati urezana u sjećanje svih posjetilaca koji su mogli čak i zapjevati uz sevdalinku.

„Mi preko web portala dadnemo obavijest o održavanju kulturnih događaja u Gradskoj biblioteci. I te najave budu čitane, a za ovu priliku smo poslali i dodadno stotinu pozivnica. Ovih dana se održava mnogo programa u oviru Dana općine pa vjerujem da je i to jedan od razloga malo slabije posjete večeras.” – završava Čišija.

Prava je šteta što prostorije Gradske biblioteke nisu bile ispunjene do posljednjeg mjesta kako to inače znaju biti. Gunićeve interesantne priče koje su u nekoliko navrata nasmijavale oko tridesetak posjetilaca i savršene muzičke interpretacije Bahrije Hadžialić uz muzičku pratnju Ismeta Arnauta.

Kakanj-x/ Emerin Ahmetašević

Možda vam se svidi

Comments are closed.