7 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Gradska jezgra Kaknja će biti poput onih koje možemo vidjeti u malim savremeno uređenim evropskim gradovima

Posljednjih nekoliko godina vizionarstvo se u Kaknju promatra kao realna i ostvarljiva perspektiva, a ne utopija i nedostižna zamisao. Najvažnije je u startu odbaciti stereotipe poput onih “To je nemoguće”, “Ne može to biti kod nas”, “Treba u startu odustati”   i sl. U skladu sa takvim opredjeljenjem, u Kaknju se kao realna perspektiva promatra još jedan projekat. Naime, nakon modernog Doma kulture, zgrade Općine i Policijske stanice, Muzeja i Gradske galerije, nakon niza novih saobraćajnih rješenja, nakon instaliranja video-nadzora, Kakanj će dobiti i novi izgled gradske jezgre i glavne gradske saobraćajnice, od sahat-kule do Gradskog spomen-parka.

Zamišljeno je da se gradska jezgra Kaknja uredi na način da bude potpuno drugačija u odnosu na sadašnje stanje. Počele su aktivnosti na izradi idejnog rješenja, a zamisao je da sve bude iznova urađeno u skladu sa savremenim standardima.

Gradska jezgra će dobiti potpuno novu savremeno izgrađenu saobraćajnicu i nove trotoare, autobuska i taksi stajališta, novi savremeni koncept javne rasvjete koji neće ni ličiti na sadašnja klasična “bandera” rješenja…

Rasvjeta će biti postavljena na određenim mjestima u pločniku, na novoj modernoj ogradi uz zelenu površinu od pošte niz gradsko šetališta i na drugim mjestima… Novo rješenje će značiti i nove korpice za otpad, novi savremeni mobilijar u obliku klupa, novu saobraćajnicu i trotoare, nova proširenja…

Neće više biti velikih jumbo plakata, a prostor za oglašavanje će biti savremeno uređen i osvijetljen.

Zamišljeno je da uz gradsko šetalište bude postavljen novi moderni mobilijar za dječiju igru i zabavu, a novo igralište će već na proljeće biti izgrađeno u blizini pošte.

Zašto ne napisati i to da je želja da gradska jezgra Kaknja bude poput one koja se može vidjeti u malim savremeno uređenim evropskim gradovima.

U novi koncept gradske jezgre savršeno će se uklopiti i podzemni kontejneri koje Općina Kakanj planira izgraditi u gradskoj jezgri Kaknja.

Nakon što bude izrađeno, idejno rješenje će biti predstavljeno građanima Kaknja kako bi dali svoje sugestije i mišljenja.

Želja je da se umjesto parcijalnih rješenja gradska jezgra uredi na sistemski osmišljen način. Idejno rješenje će predstavljati osnovu za dalje projektne aktivnosti koje će pokazati koliki novčani iznos će trebati uložiti, ali Općina je odlučna da projekat dovede do kraja. Onako kako se ideja o novoj modernoj zgradi Općine Kakanj činila dalekom i neostvarljivom, tako će se možda i ova zamisao činiti nemogućom. Međutim, zgrada Općine je izgrađena, a i gradska jezgra će dobiti novi izgled i bit će neprepoznatljiva u odnosu na sadašnje stanje.

Donosimo nekoliko idejnih rješenja koja će poslužiti kao ideja vodilja pri definiranju idejnog rješenja gradske jezgre Kaknja. (Press Općine Kakanj)

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO