Gradovi u kojim vam plaćaju da živite

Možda vam ideja o tome da vam neko da novac samo da biste živjeli u određenom gradu zvuči blesavo, pa čak i nestvarno, ali to se zaista dešava širom Amerike.

I to uopšte nije takva rijetkost kao što možda mislite. Evo gradova u koje možete da odete danas i da dobijete novac od države, donosi 24sata.rs.

Detroit

Detroit je proteklih nekoliko decenija bio u prilično teškoj situaciji, tako da danas širom grada možete da vidite potpuno napuštene krajeve. Kako bi se izborili sa time, čelnici ovog grada su pokrenuli nešto što se zove Challenge Detroit, program koji podstiče mlade, obrazovane i sposobne ljude da dođu u ovaj grad da žive. Program plaća odabranim kandidatima da se presele u Detroit i da rade i stiču kontakte.

Čatanuga

Čatanuga je grad u američkoj saveznoj državi Tenesi i ubrzano postaje pravo mjesto za sve prave štrebere koji su željni promjene mjesta stanovanja. Ovaj grad je nedavno dobio nadimak GigCity, što znači da u Čatanugi svaki građanin ima pristup vajerles internetu brzine gigabajt po sekundi. Oni su zato osmislili program GeekMove, koji bi trebalo da finansijki pomaže mladim kompjuterskim genijalcima koji su voljni da se presele i rade tamo.

Nijagarini vodopadi

I dok je većini ljudi jedna od stvari na “to do” listi prije nego što umru da vide Nijagarine vodopade, tamošnje vlasti na svaki način pokušavaju da privuku mlado stanovništvo. Zato vam oni nude podsticaj od 7.000 dolara za otplatu studentskog kredita ako ste voljni da odete da živite tamo. Bitno je samo da ste tek završili studije, a program koji se ovim bavi je Live NF. Vlasti žele da od centra grada naprave idealno mjesto za mlade i urbane ljude.

Harmoni

Mali grad u Minesoti nudi do 12.000 evra svakome koje je spremna da dođe tu i da sagradi kuću! Naime, svjesni toga da većina kuća koje su na prodaju zahtijevaju dosta ulaganja novca i popravki, oni su osmislili ovaj podsticaj za ljude koji žele da se presele. Akcija traje već nekoliko godina, bez laži i prevare.

Skoro bilo gdje u Kanzasu

Da, dobro ste vidjeli, država Kanzas je spremna da plati ljudima da dođu, žive i rade tu. Od 105 dijelova ove države, 77 pruža finansijku pomoć novim stanovnicima. Ovde možete da pogledate koje su sve olakšice moguće, a u zavisnosti od toga za koji dio države se odlučite možete da dobijete i do 15.000 dolara za otplatu studentskog kredita, ili da budete oslobođeni od plaćanja poreza punih pet godina.

Bilo gdje na Aljasci

Ako niste zimogrožljivi, možda je ovaj program, koji je ujedno i najpoznatiji širom svijeta, prava stvar za vas. Naime, Aljaska plaća ljudima koji stalno žive tu. Naravno, da bi dobili novac, prvo morate da dokažete da ste se preselili zastalno. A kada to uradite, možete da očekujete i do 18.000 dolara. Svake godine. Bespovratno.

Saskačevan

U želji da privuče što više mladih intelektualaca, ova kanadska pokrajina nudi 20.000 kanadskih dolara mladim ljudima iz Kanade, ali i imigrantima, kako bi došli, živjeli i radili tamo najmanje sedam godina. Bitno je samo da ste nedavni završili fakultet (poslije 2006. godine) i da ste spremni da se suočite sa kanadskom zimom.

Možda vam se svidi

Comments are closed.