Građani namjerno ruše kuće kako bi naplatili štetu od zemljotresa

Premijer Albanije, Edi Rama, podnio je prvi izvještaj o preliminarnoj šeti od zemljotresa, koji je 26. novembra pogodio dijelove te zemlje.

Drugi preliminarni izvještaj je najavio za 16. decembar, a konačni će biti spreman u januaru 2020. godine.

Vlada je danas saopštila da od oko 6.000 zgrada, koje su pregledane, oko 2.450 nije upotrebljivo, 460 treba da bude srušeno, dok su 43 objekta već srušena.

Škole su počele da rade u Draču i Tirani, ali je više od 10.000 djece moralo je da bude premješteno u druge škole, prenijeli su albanski mediji.

Evropska unija pomaže Albaniji u procjeni štete i potreba obnove, a Evropska komisija je za početak već poslala 15 miliona eura (16,6 miliona dolara).

Albanija je pozvala na međunarodnu finansijsku pomoć za obnovu.

Vlada Albanije je za obnovu izdvojila 13 milijardi leka (117 miliona dolara), dok je ostalih sedam milijardi leka prikupljeno iz donacija.

U novembarskm zemljotresu jačine 6,4 stepena poginula je 51 osoba, a ranjeno više od 3.000 ljudi. Više od 11.000 zgrada je oštećeno, a procijenjeno je da je 13.000 ljudi ostalo bez svojih domova.

Na sjednici Odbora za obnovu, Rama je rekao da će nakon objavljivanja konačog izvještaja o šteti biti otvoren put za donacije i obnovu uništenih domova.

Prema njegovim riječima, ovakvi izvještaju zahtijevaju vrijeme.

“Radi transparentnosti, radimo na posebnom izvještaju sa detaljnim podacima o vladi, donacijama i korisnicima”, rekao je Rama i dodao da je u pripremi i poseban zakon o saniranju štetu čiji je cilj stvaranje, kako je rekao, ekskluzivnog okvira za sve aspekte rekonstrukcije.

Podnoseći pvi prelminarni izvještaj o posljedicama zemljotresa, Rama je poručio onima koji, kako je rekao, namjerno oštećuju svoje domove da to ne čine, jer država neće moći da im pomogne.

On je poručio da su sva oštećenja već popisana i da namjerna oštećenja neće biti uzimana u obzir.

“Kažem svima da ne rade takve stvari. Program je za one koji su izgubili svoje domove i ne mogu čak ni da uđu u svoj dom. U ovom trenutku moram biti vrlo jasan da te štete namjerno prouzrokovane neće proći”, rekao je Rama, prenio je portal Balkan veb.

Inače, ranije danas Rama je boravio u Draču, gradu na obali, koji je, uz Tumane, među najviše stradalim mjestima.

U nedjelju je Rama bio u Istanbulu, gde sastao sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i turskim i arapskim privrednicima od kojih očekuje pomoć.

Turski inženjeri su već u Albaniji, gdje će, kako je ranije obećao Erdogan, graditi 500 kuća.

Svoje inženjere su u oštećena područja Albanije uputili Grčka, Italija, Sjedinjene Države, Francuska, Bugarska i Rumunija.

Možda vam se svidi

Leave A Reply