Građani u BiH najmanje vjeruju medijima

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini u saradnji s Omladinskom novinskom asocijacijom u BiH danas su iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova poslali poruku da mediji moraju biti slobodni i da su temelj demokratije.

 U povodu 3. maja, Svjetskog dana slobode medija, organizirali su kampanju ”Građani i novinari zajedno u borbi za istinu” u okviru koje su građane na gradskim trgovima informirali o njihovom pravu da se žale na netačno i neprofesionalno izvještavanje štampe i online medija.

Također, dijeljeni su kodeksi za štampu i online medije. Predstavnici Vijeća za štampu i Omladinske novinske asocijacije razgovarali su sa stanovnicima Sarajeva, Banje Luke, Breze, Goražda, Mostara, Pala, Srebrenika i Tuzle.

Projekt- koordinatorica za žalbe u Vijeću za štampu Maida Bahto- Kestendžić u Sarajevu je kazala da stanje u medijima uvijek može biti bolje.Istakla je da je Vijeće od početka 2017. zaprimilo 161 žalbu na izvještavanje štampe i online medija, od čega se 89 odnosi na komentare posjetilaca internet portala.

– Sloboda medija je nešto što svi zajedno moramo čuvati jer je to preduvjet za demokratsko društvo kakvo BiH nastoji biti – naglasila je Bahto- Kestendžić.

Dodala je da je veliki broj žalbi riješen samoregulacijom, objavom demantija, reagovanja, ispravke ili uklanjanja komentara, te da je to pokazatelj da printani i online mediji u BiH sve više prihvataju samoregulaciju medija.

Iz Vijeće je poručeno da su oni posrednik prema štampanim i online medijima u BiH.Svjetski dan slobode medija obilježava se svake godine 3. maja od 1993. godine kad ga je proglasila Glavna skupština Ujedinjenih naroda. Cilj obilježavanja je podizanje svijesti o važnosti medijskih sloboda i njezinih temeljnih načela.

Mediji više nisu ti kojim građani najviše vjeruju, pokazalo je istraživanje “Medijske slobode u BiH u 2017. godini – uporedni izvještaj 2009.- 2017.”, saopćila je danas Milkica Milojević, članica Upravnog odbora Udruženja BH novinari.-Dosad su uvijek novinari i mediji bili na prvom mjestu, a sada su vodeće po povjerenju građana vjerske zajednice – rekla je Milojević ističući da je 53 posto anketiranih građana BiH izabralo medije kao one kojima najviše vjeruje, a gotovo 80 posto njih vjerske zajednice.

Ovo je, upozorila je, pad povjerenja građana u medije u odnosu na prošlu godinu za više od 20 posto.-Upozoravajuće je i kakvo je ovo društvo kada se, uz dužno poštovanje, najviše povjerenja poklanja vjerskim zajednicama. Spomenuti podatak ne bi bio sporan po medije, društvo, ljudska prava i javni interes, da su ispred medija institucije. One i političari su na samom začenju liste. Institucijama, koje bi trebalo da budu odgovorne za naše živote vjeruje svega 13 posto građana – ukazala je Milojević na pres-konferenciji u Banjoj Luci.

Na predstavljanju ovog istraživanja, koje su u povodu Međunarodnog dana slobode medija, organizovali „Friedrich -Ebert-Stiftung“ u BiH i Udruženje „BH novinari“ – Klub novinara Banja Luka, Milojević je ukazala i na poraznu činjenicu da gotovo 25 posto ispitanika u RS-u opravdava napade na novinare, pod određenim okolnostima.-Ne kažemo da je naš rad izvan svakog vida diskusije, ali napad i kršenje prava novinara je nešto drugo, rekla je Milojević ističući da su već godinama osnovni kršitelji novinarskih prava i medijskih sloboda političari i političke stranke.

Udruženje „BH novinari“ godišnje na svojoj liniji za pomoć novinarima evidentira oko 70 napada, ali to nisu svi napadi na zaposlene u medijima.Direktor Banjalučkog centra za ljudska prava Dejan Lučka smatra da novinari moraju biti solidarni u situacijama kada je neko od njih napadnut.-Zakonski prava novinara su zaštićena, ali u praksi, ona se gotovo pa svakodnevno krše, od tužbi protiv medija koje pokreće država, pa do odnosa određenih struktura prema novinarima – rekao je Lučka dodajući da je i ovo istraživanje pokazalo da politički i ekonomski elementi najviše ugrožavaju slobode novinara.

Možda vam se svidi

Leave A Reply