Grad u BiH dobija tri nove kamere, evo gdje će biti postavljene: Istovremeno mogu pratiti brzine do 32 vozila

Ovaj radarski sistem istovremeno može da prati brzine do 32 vozila, mjeri brzine u rasponu od pet do 300 kilometara na sat, mjeri brzinu u dnevnim i noćnim uslovima, po magli.

Na području Prijedora u narednom periodu biće stavljeni u funkciju radari na tri lokacije koje su ustanovljene kao kritične, te će vrebati nesavjesne vozače i na njih djelovati preventivno da poštuju brzine kretanja na ovim dionicama kako bi bio smanjen broj saobraćajnih nezgoda, objavljuju Nezavisne.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, kaže da su radari postavljeni na tri lokacije, a jedna od njih je na magistralnom putu M15 u mjestu Tukovi, gdje se ukrštaju ulice Vojvode Stepe Stepanovića i Sarajevska.

“Druga lokacija je Čirkin Polje, magistralni put M4 Prijedor – Banjaluka, gdje se ukrštaju Omladinski put i Ulica 25. maja. Treća lokacija je na magistralnom putu M4 u mjestu Brezičani”, kaže Radović.

On je pojasnio da su radari kupljeni iz sredstava od osiguranja, odnosno po osnovu Zakona o obaveznom osiguranju po kojem su osiguravajuća društva bila obavezna da odvajaju jedan odsto, te da bi u narednom periodu oni trebalo da budu stavljeni u funkciju.

“Cijena ovog radarskog sistema sa jednim radarom i tri kućišta je 241.020 KM”, rekao je Radović.

Pojasnio je da se radi o radarskom uređaju koji će mijenjati lokaciju i koji će se prebacivati iz jednog u drugo kućište, ali da vozači u tom trenutku neće znati u kom se kućištu nalazi radar.

“Njime postoji kontrola brzine u oba smjera, istovremeno može da prati brzine do 32 vozila, mjeri brzine u rasponu od pet do 300 kilometara na sat, mjeri brzinu u dnevnim i noćnim uslovima, po magli. Ima i mogućnost snimanja prolaska vozila kroz crveno svjetlo na semaforu, naravno ako na toj lokaciji postoji semafor”, rekao je Radović.

On je rekao da su lokacije na kojim su postavljeni radari prepoznate od grada Prijedora i Savjeta za bezbjednost ovog grada, koji su zajedno sa “Putevima RS” utvrdili lokacije njihovog postavljanja kako bi se smanjio rizik od nastanka saobraćajnih nesreća.

U MUP-u RS su nam rekli da još nisu preuzeli radarske sisteme od Agencije za bezbjednost saobraćaja RS.

U zavisnosti od procedure, kako kaže Radović, radari će biti pušteni u funkciju, te je pojasnio da se očekuje i probni rad, nakon čega se ide prema Vladi RS, koja treba donijeti odluku da ovaj radarski sistem pređe sa Agencije za bezbjednost saobraćaja na MUP RS. Dodao je da zasad nije planirano postavljanje novih stacioniranih radarskih sistema na drugim lokacijama u RS.

Možda vam se svidi

Leave A Reply