Grabar-Kitarović: BiH je naša strateška dimenzija

“Hrvati u BiH nisu dijaspora, nego autohtoni narod. BiH je druga domovina hrvatskog naroda”, istakla je u sinoćnjoj debati na HRT-u aktuelna predsjednica Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, kandidat i na ovogodišnjim predsjedničkim izborima.

Miroslav Škoro je kazao da trenutna vlast koja predstavlja Hrvate u BiH nije vlast koju je birao hrvatski narod i da se to treba promijeniti.

“BiH je država hrvatskoga naroda, BiH je vitalni strateški interes Hrvatske i status hrvatskog naroda je vrlo bitan za mir i stabilnost BiH i odnose sa Hrvatskom. Mir u BiH postignut je Dejtonskim sporazumom, Hrvatska je preuzela određene obaveze u tom smislu. Trenutno, Hrvati u BiH nisu suvereni, da bi bili suvereni moraju osim teritorija i ljudstva imati i vlast. Trenutna vlast koju predstavlja gospodin Komšić u BiH nije ona koju je izabrao hrvatski narod, zbog toga što Dejtonski sporazum govori da predstavnik Hrvata mora biti iz redova hrvatskog naroda a ne da ga bira hrvatski narod. Smatram da to treba promijeniti a potom ne odnositi se prema Hrvatima u BiH i BiH tutorski, nego partnerski”, dodao je, prenosi “N1“.

Možda vam se svidi

Leave A Reply