“Goodyear” guma budućnosti

Poznati proizvođač automobilskih guma predstavio je novi revolucionarni i biorazgradivi konceptualni pneumatik.

Pored stoprocentne biološke razgradivosti smjese gazećeg sloja i revolucionarne mogućnosti samoobnavljanja, ovaj pneumatik odlikuje i prilagođavanje individualnim potrebama svakog vozača, ali i jednostavno održavanje, objašnjava proizvođač, piše “B92“.

U pneumatiku reCharge je udružen čitav niz inovativnih funkcija utemeljenih na tri stuba – prilagodljivost, trajnost i jednostavno održavanje.

Srž koncepta predstavlja izvanredno izdržljiva i stoprocentne biorazgradiva smjesa gazećeg sloja napravljena od biološkog materijala i ojačana vlaknima za koja je Goodyear pronašao inspiraciju u jednom od najizdržljivijih materijala na svijetu – svilenim nitima pauka.

Gazeći sloj može da se obnovi specijalno prilagođenim kapsulama, što bitno pojednostavljuje postupak zamjene pneumatika.

Kapsule za punjenje, koje sadrže specijalno hemijsko jedinjenje, omogućavaju obnavljanje gazećeg sloja i postupno mijenjanje i prilagođavanje pneumatika vremenskim uslovima, uslovima na putu, ili jednostavno vašem načinu vožnje.

O tome brine vještačka inteligencija koja kreira profil vozača, na osnovu kojeg se pravi hemijsko jedinjenje i time jedinstven gazeći sloj po mjeri svakog pojedinca.

Pneumatik takođe odlikuju laka ne-pneumatska konstrukcija, te visoka i uska struktura.

Robusna konstrukcija je vrlo jednostavna za održavanje, jer u potpunosti otklanja potrebu da provjeravate pritisak i brigu da će pneumatik da se probuši.

Leave A Reply