Godišnjica otvaranja Memorijalnog centra Potočari, sjećanje na ukop prvih 989 identificiranih žrtava genocida

0

 

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U prisustvu velikog broja udruženja preživjelih žrtava genocida nad Bošnjacima Srebrenice, predstavnika općine Srebrenica i političkih partija iz BiH, polaganjem cvijeća, učenjem Fatihe i na drugi način, danas je u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari spomen-obilježje i mezarje za žrtve genocida iz 1995. godine obilježena 17. godišnjica otvaranja ovog memorijala i ukopa 107 identificiranih žrtava genocida.  

 

Bivši predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Bil Klinton (Bill Clinton) 20. septembra 2003. godine otvorio je ovaj kompleks i prisustvovao dženazi i ukopu 107 identificiranih žrtava genocida, pored 882 tijela koja su smiraj našla nakon dvije dženaze obavljene u martu i julu iste godine.

 

Na prvoj dženazi 31. marta te godine ukopano je 600, 11. jula 282 i na otvaranju ovog kompleksa još 107 žrtava genocida. Do sada je u proteklih dvadeset dženaza u ovom kompleksu ukopano ukopano 6.652 identifikovane žrtve genocida. Najmlađa žrtva je tek novorođena beba Fatima Muhič, a najstarija Šaha Izmirlić, koja je imala 94 godine.