GO SDP BiH donio odluku da neće u koaliciju s nacionalnim strankama

Glavni odbor (GO) Socijaldemokratske partije (SDP) je nakon gotovo 12 sati zasjedanja odlučio je da ide u opoziciju, odnosno odluku o tome da neće započinjati pregovore sa nacionalnim strankama o formiranju vlasti na nivou države BiH i entiteta Federacija BiH.

Protiv koalicije glasao je 61 delegat, 31 ih je bilo za koaliciju, dok ih je šest bilo suzdržano.

Predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić nakon sjednice pročitao je zaključke navodeći da je Glavni odbor donio odluku da SDP neće u koaliciju s nacionalnim strankama – SDA, HDZ BiH i SNSD.

– Glavni odbor SDP smatra da je SDA urušila svaku mogućnost za ulazak SDP-a na državnom i federalnom nivou presudnom podrškom u izboru delegata HDZ-a i SNSD-a u domove naroda Federacije BiH čime im je omogućena apsolutna kontrola i blokada svih procesa u BiH. GO SDP smatra da je SDA cijelo vrijem igrala dvostruku igru, sa jedne strane pozivajući SDP i BH blok u vlast da štitimo državu, a u isto vrijeme iskoristila svaku priliku da ojača poziciju HDZ-a i SNSD-a – naveo je Nikšić.

GO SDP BiH će putem svojih zastupnika na svim nivoima afirmirati i podržavati put BiH u EU i NATO pakt, jednakopravnost građana i naroda na području cijele BiH, te ekonomske i socijalne reforme.

Glavni odbor je zadužio Predsjedništvo partije da pokrene pitanje formaliziranja BH bloka, pa i ujedinjenje lijevo orijentiranih političkih partija.

Možda vam se svidi

Leave A Reply