Gljivice na stopalima su zarazne: Ovih 10 stvari nipošto nemojte dijeliti s drugima

Dan kada shvatite da je osip koji vas svrbi na stopalima zapravo gljivična infekcija, vjerovatno i nije najbolji. Jer tinea pedis, odnosno gljivice na stopalima su zarazne, što znači da potencijalno možete zaraziti članove svoje porodice, kao i svakoga ko s vama dijeli neke stvari. Nema, međutim, razloga za paniku i znači da će ih pokupiti baš svi.

Gljivice, iako su prenosive, češće uzrokuju oboljenje kod ljudi s oslabljenim imunitetom. Osim toga, postoje lijekovi koje je dovoljno nanositi samo jednom dnevno na “napadnuta mjesta“ kako bi se infekcija povukla.

Ti lijekovi sadrže tvar naftifin, koja efikasno djeluje na gljivice na koži i noktima. Za nokte je potrebno kapati otopinu, a za kožu, najčešće zahvaćenu između prstiju na nogama, mazati kremu i… infekcija se obično povlači unutar nekoliko sedmica.

Treba ipak biti oprezan te liječenje provoditi i nakon nestanka simptoma, sve do izlječenja (kod noktiju je to do izrastanja novog nokta) te misliti ubuduće i na prevenciju.

Upravo na prevenciju i treba staviti naglasak, pa je pritom potrebno pripaziti na sljedeća mjesta i stvari:

1. Kada i tuš kabina Kako gljivice vole topla i vlažna mjesta, logično je da su kada ili tuš kabina prvi na top listi prenošenja zaraze gljivicama. Rješenje je da nosite japanke ili gumene natikače kako ostali članovi porodice ne bi bili izloženi riziku od zaraze. Isto tako operite kadu ili tuš kabinu dezinfekcijskim sredstvom poslije kupanja ili tuširanja. Kupaonske prostirače odmah sklonite jer su idealni za razvoj gljivica i zaboravite na njih sve dok se ne riješite infekcije.

2. Peškiri Osoba zaražena gljivicama na nogama i noktima nikada ne bi smjela dijeliti peškire s drugima. Ručnici trebaju visiti posebno i najbolje ih je oprati odmah nakon upotrebe, a nakon što osušite stopala, operite ruke kako biste spriječili širenje zaraze na ostale dijelove vašeg tijela.

3. Posteljina Nakon što saznate da imate gljivice, odmah operite i pokrivače, najbolje na 90 stepeni. Posteljina, naime, može biti prijenosnik zaraze, jer s oboljelih dijelova svakodnevno otpadaju ljuskice kože koje su zarazne. Uz to, sve dok se liječite od gljivica, mijenjajte posteljinu barem jednom sedmično.

4. Veš Čarape bi se trebale prati odvojeno od ostale odjeće, jer su u najbližem kontaktu s gljivicama na nogama. Nemojte ih stavljati s ostalim prljavim vešom i perite ih na barem 60 stepeni Celzijusovih.

5. Podovi Nemojte hodati bosi dok imate gljivice kako se zaraza ne bi širila dalje. Ljekari preporučuju da se stopala provjetravaju i budu na zraku da bi se ubrzao oporavak i spriječio rast gljivica u uvjetima koje najviše vole – vlažnim, toplim i tamnim mjestima. Stoga po kući nosite otvorene natikače ili japanke.

Jedino gore od saznanja da imate gljivičnu infekciju jeste kako je se riješiti, stoga se za to pobrinite na vrijeme – “mudrom” brigom o vašim stopalima.

6. Cipele Zdrav razum nalaže da naravno nikada ne dijelimo cipele s drugima ako imamo gljivice. Isto tako trebali biste poprskati obuću dezinfekcijskim sredstvima koja ubijaju gljivice i bakterije.

7. Čarape Kao što ne dijelite cipele, nećete ni posegnuti za tuđim čarapama. One prve dolaze u doticaj s gljivicama, a zaraženi bi trebali neko vrijeme zaboraviti na čarape od umjetnih materijala, kao i na hulahupke u kojima se noge pretjerano znoje.

8. Makazice za nokte i grickalice Služite se samo svojim priborom za nokte i obavezno ga dezinficirajte nekim alkoholnim sredstvom nakon upotrebe.

9. Bazeni Bolje je spriječiti nego liječiti, pa je tako najbolje uvijek na javnim mjestima hodati u plastičnim sandalama i japankama. Jer gljivice se jako vole uglaviti na vlažnim pločicama i između fuga.

10. Saune Toplo, vlažno, tamno – jasno vam je da je sauna jedno od idealnih mjesta za napad neugodnih gljivica. Stoga i ovdje zaštitite svoja stopala i nosite natikače, a isto tako nemojte dijeliti svoj ručnik. (Živim.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply