Gest koji ne može i ne smije proći neopaženo

Može biti predizborni trik jer se u tom periodu obavljaju radovi dok može biti i slučajnost, ali sa pravom se možemo upitati zašto se to nije uradilo ranije ?Na našu adresu iz Press službe Općine Kakanj pristigla je jako lijepa vijest koju će, nažalost,  kao lijepu prepoznati samo empatični građani. Naime, Javno preduzeće “Grijanje” Kakanj pokrenulo je radove na izgradnji pristupne staze do svojih prostorija za lica u invalidskim kolicima i majke koje voze malu djecu u kolicima. Na ovaj način će svim korisnicima usluga koje pruža “Grijanje” biti omogućen pristup prostorijama ovog preduzeća, ali i prostorijama kakanjske poslovnice Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK u kojima se vrši ovjera zdravstvenih knjižica, stoji u saopćenju službe.

Položaj osoba sa invaliditetom u BiH

Položaj osoba sa invaliditetom u BiH reguliše nekoliko stotina domaćih i međunarodnih propisa. Jednako veliki broj državnih, etitetskih i lokalnih vlasti, domaćih nevladinih organizacija registrovanih na različitim nivoima, kao i međunarodnih oganizacija bave se pitanjima osoba s invaliditetom, njihovim pravima i položajem u društvu.

I pored toga, broj osoba koje žive sa invaliditetom u BiH je još uvijek nemoguće tačno utvrditi. Agencija za statistiku BiH procijenjuje, na osnovu podataka dobivenih od službi za socijalni rad i PiO fondovima u oba entiteta, da više od 270.000 građana ima status invalida. Prema domaćim zakonima, taj status mogu ostvariti one osobe koje su rođene sa urođenim ili stečenim oštećenjem sluha i/ili vida, fizičkim invaliditetom, intelektualnim poteškoćama, autizmom, te mentalnim i duševnim oštećenjima. UN konvencija o pravima osoba sa invaliditetom uključuje i osobe sa dugotrajnim fizičkim, intelektualnim, mentalnim ili osjetilnim oštećenjima.
BiH je ratificirala Konvenciju u martu 2010. godine, te za njeno provođenje zaduženo je Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice (koordinirajuću ulogu ima Ministarstvo civilnih poslova). Nadgledanje njihovog rada je na Vijeću za osobe sa invaliditetom, koje je osnovalo Vijeće ministara BiH, a sastavljeno je od predstavnika/ca različitih nivoa vlasti i nevladinih organizacija.
Na žalost, i pored svih konvencija i zakona, svakodnevnica osoba sa invaliditetom je ispunjena preprekama – preprekama u kretanju, preprekama u komunikaciji sa drugima, preprekama u obavljanju sitnih svakodnevnih poslova o kojima drugie i ne razmišljaju. Životne odluke – obrazovanje, posao, samostalan i/ili porodičan život, nisu stvar ličnog izbora, već ovise o tome koliko je zajednica spremna da poštiva zakone i postavi rampu na ulaz u zgradu i lift; uključi lične asistente u nastavu; shvati da nečije fizičke karakteristike nisu razlog za život između četiri zida, i da svaka osoba ima potencijale koji se mogu – i moraju – razviti i iskoristiti.

Koliko smo kao zajednica angažovani ?

Pored svih problema u svakodnevnici sa kojima se susrećemo ipak je nedopustivo misliti samo o sebi, posebno ukoliko imamo mogućnost pomoći osobama kojima je pomoć potrebna. Gest  Javnog preduzeća “Grijanje” Kakanj ne trebamo posmatrati kao predizborni trik, već izazov za davanje ličnog doprinosa za poboljšanje života invalidnim licima. Ukoliko je ovo trik, neka tvoj doprinos ne bude ! Ovo može biti poruka Javnim ustanovama i privatnim poduzetnicima koji još uvijek nemaju pristupne staze i olakšice za invalidna lica u svojim objektima, da to učine u što skorijem roku.

Dovoljno je da zamislite i na trenutak stavite u položaj osobe sa invaliditetom, od prevoza iz bilo koje mjesne zajednice do grada, parkiranja vozila i pristupa parkingu, a zatim dolazak do Javnih ustanova u kojima je potrebno izvaditi neku potvrdu, platiti račun ili čak ostvariti svoje građansko pravo.

Iskreno se nadamo da se pristupne staze neće samo izgrađivati za ulaz na biračka mjesta, već da ćemo u predizbornoj kampanji više slušati o inkluziji i invalidnim licima a poslije i realizaciju obećanog.

Bravo JP “Grijanje” Kakanj !

 

(Kakanj-X)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar