Gates: Nevjerojatno je da nismo otišli još dalje u borbi protiv koronavirusa

0

BILL GATES uložio je ogroman novac u razvoj cjepiva protiv koronavirusa, ali i dalje je omiljena meta teoretičara zavjera. U razgovoru za njemački časopis Der Spiegel, 64-godišnji američki poduzetnik, osnivač Microsofta, drugi najbogatiji čovjek svijeta i filantrop govori o napretku u traženju cjepiva i o tome u čemu su Sjedinjene Američke Države pogriješile tijekom pandemije koronavirusa.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Der Spiegel: Koronavirus je odnio gotovo milion života. Je li vas ova pandemija iznenadila?
Gates: Neki su njeni aspekti vrlo iznenađujući. Ideja da je svijet bio u opasnosti od transmisivne respiratorne epidemije je nešto o čemu su mnogi svjetski zdravstveni stručnjaci govorili desetljećima. Ali uglavnom su razgovarali međusobno. Nitko nije očekivao da bi to mogao biti koronavirus. Retrospektivno možemo reći da imamo MERS i SARS i da obitelj koronavirusa očito može prelaziti s jedne vrste na drugu. Međutim, dugo nam je trebalo za shvatimo simptome ove bolesti.

Der Spiegel: Kako je moguće da nas je ovaj patogen tako zatekao?
Gates: Na kraju epidemije zapadnoafričke ebole 2015. godine, rekao sam da nismo spremni za sljedeću pandemiju. Ono što je učinjeno između 2015. i ove pandemije krajem 2019. godine bilo je vrlo, vrlo skromno.

Der Spiegel: Zar Gatesova zaklada nije mogla učiniti više?
Gates: Vlade i nacije su odgovorne za pripremu svijeta na ratove, prirodne katastrofe, klimatske promjene ili epidemije. Ne mi. Da, zaklade mogu pridonijeti financiranju znanstvenika, ali nisu temelj za rješavanje svih zdravstvenih problema. Naš fokus je na bolestima koje nesrazmjerno pogađaju zemlje u razvoju, bolestima na koje bogati svijet ne obraća pažnju, poput HIV-a, tuberkuloze i malarije. Ispada da znamo više o cijepljenju zato što zapošljavamo najbolje ljude iz kompanija koje se bave cjepivima, ali naša zadaća nisu pandemije. Vlade se bave njima.

Der Spiegel: Koje pogreške u borbi protiv pandemije Vas najviše smetaju?
Gates: To što nismo shvatili da maske mogu biti tako velika stvar. Prvo smo rekli da se maske ne koriste zato što nam trebaju za zdravstvene djelatnike. Onda smo rekli da maske mogu pomoći bolesnima. Trebalo je neko vrijeme da shvatimo kako i kod ljudi koji nisu zaraženi nošenje maski smanjuje izglede za zarazu.

Der Spiegel: Vjerujete li da postoji napredak u razvoju terapije protiv covida-19?
Gates: Stvarni napori na testiranju raznih intervencija bili su iznimno slabi. I dalje ne razumijemo plazmu. Nevjerojatno je da nismo stigli dalje! Podaci o koristi prilično su slabi i kad je u pitanju lijek Remdesivir. Organizacija i primjena dijagnostike slabo je provedena, posebice u SAD-u, gdje bismo očekivali da će biti dobra.

Der Spiegel: Koliku odgovornost u neuspješnom odgovoru na koronakrizu snosi američki predsjednik Donald Trump?
Gates: Američka reakcija bila je vrlo, vrlo loša, već i kad je riječ o testiranju. Nismo trebali plaćati naknade tvrtkama kojima je trebalo više od 24 sata za rezultate testova. Moramo postići da testovi budu dostupni gradskim zajednicama s najvećim opterećenjem, nasuprot bogatijim pacijentima kojima je sustav testiranja dostupniji. Američki odgovor mnogo je lošiji nego što je trebao biti. I u tome postoji jasna odgovornost političkog vodstva.

Der Spiegel: Trump je povukao SAD iz Svjetske zdravstvene organizacije. Mogu li inicijative poput Vaše zaklade popuniti tu prazninu?
Gates: Ne, nikad. Naša zaklada nikad ne popunjava praznine koje stvara američka vlada. To nije naša uloga. Posljednje što treba učiniti je pomagati vladama kad se ne ponašaju odgovorno.

Der Spiegel: Mislite li da je moguće da američka vlada preispita odluku o povlačenju iz Svjetske zdravstvene organizacije? Ovisi li to o ishodu predsjedničkih izbora u studenome?
Gates: Očito je da će SAD ostati u Svjetske zdravstvenoj organizaciji i nastaviti plaćati članarinu ako izbori 3. studenoga krenu u jednom smjeru. Ako krenu drugim putem, još uvijek se nadam da ćemo uspjeti uvjeriti vladu da je to mudra odluka, da je to dobro uložen novac čak i prema mjerila America First, potpuno sebičnim mjerilima.

Der Spiegel: Rezultati izbora mogu ovisiti o tome hoće li cjepivo protiv koronavirusa dobiti hitno odobrenje američke Agencije za hranu i lijekove (FDA) prije 3. studenoga. Postoji značajna zabrinutost oko djelotvornosti i sigurnosti ako odobrenje stigne prije nego što testiranje bude završeno. Je li to vrijedno rizika?
Gates: Nitko neće odobriti cjepivo koje nije prošlo fazu 3 kliničkih ispitivanja. Ideja da je to moguće, čak i ako dolazi od ravnatelja FDA-a, svakako je neodgovorna. Sada su i kompanije jasno stavile do znanja da neće ni tražiti hitno odobrenje bez potpunih podataka iz faze 3.