FUCZ odobreno 1.460.000 KM za opremanje federalnih specijaliziranih jedinica

Na sjednici Federalnog štaba civilne zaštite (FŠCZ), kojom je predsjedavala zamjenica fedralnog premijera i federalna ministrica finansija Jelka Milićević, razmatrana je trenutna situacija na požarištima na području Federacije BiH.

Prezentovana je informacija Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) sa 113. tematske sjednice Vlade FBiH, održane 21. jula ove godine, na kojoj je i usvojena, o stanju na požarištima i poduzetim aktivnostima na području FBiH.

Federalna vlada je na toj sjednici pohvalila angažovanje pripadnika FUCZ na gašenju požara na planini Čvrsnici u Općini Jablanica i izrazila punu podršku za dalje angažovanje ljudstva i materijalno-tehničkih sredstava FUCZ.

Načelnik FŠCZ Fahrudin Solak informisao je Štab o trenutnom stanju na požarištima u Federaciji BiH i aktivnostima koje poduzima FUCZ.

Zaključeno je da će ubuduće, u skladu s procjenom rizika u periodima u kojima se dešavaju prirodne i druge nesreće, bez obzira na preporuke koje FUCZ dostavlja kantonalnim upravama i općinskim službama civilne zaštite, biti održavane sjednice FŠCZ u proširenom sastavu, s direktorima i načelnicima kantonalnih štabova civilne zaštite i članovima Vlade FBiH kako bi što bolje bile provedene preventivne i potrebne aktivnosti kod djelovanja u potencijalnim prirodnim nesrećama.

Donesena je Odluka o odobravanju jednokratne novčane pomoći u iznosu od 70.000 KM Općini Doboj Istok za saniranje dijela šteta izazvanih poplavama i klizištima na oštećenim stambenim i drugim objektima infrastrukture nastalim usljed prirodne nesreće prouzrokovane poplavama i klizištima.

Na današnjoj sjednici izmijenjen je i dopunjen Plan o izmjenama i dopunama plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u 2017. godini.

Van snage su stavljene četiri Odluke FŠCZ  sa sjednice održane 9. maja 2017. godine, te je  donesena nova Odluka o nabavci sredstava i opreme kojom je FUCZ-u odobreno opremanje federalnih specijaliziranih jedinica u okviru Plana korištenja sredstava posebne naknade za zaštitu od prirodnih i drugih nesreća u ovoj godini.

Na osnovu izmijenjenih finansijskih stavki iz ovog plana, prethodni ukupni iznos sredstava za ovu namjenu od 1.200.000 KM zamjenjuje se iznosom od 1.460.000 KM.

Prihvaćen je zahtjev Crvenog križa Federacije BiH za podršku simulacijsko – pokaznoj vježbi koju planiraju održati u septembru 2017. godine u Cazinu (Srbljani) i na rijeci Uni pod nazivom “Zbrinjavanje unesrećenih od posljedica zemljotresa“.

Za realizaciju ove vježbe odobrena su sredstva u iznosu od 9.788 KM, saopćeno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Možda vam se svidi

Leave A Reply