Francuska i Njemačka idu u lockdown, Slovenija mijenja način testiranja, Hrvatska strahuje za privredu…

U Irskoj najniži dnevni broj novozaraženih nakon uvođenja strogih mjera
 
Njemačka i Francuska, dvije najmnogoljudnije i ekonomski najjače države Evropske unije, zbog nezaustavljivog širenja koronavirusa najavile su lockdown.
Prva je povratak lockdowna najavila Njemačka. Već u popodnevnim satima su to najavili brojni njemački mediji, a onda je par sati kasnije potvrdila i kancelarka Angela Merkel.
Donesene mjere, koje na snagu stupaju u ponedjeljak, 2. novembra, i trajat će četiri sedmice, vrijede na području čitave Njemačke. 
Nove mjere prije svega se fokusiraju na smanjenje ličnih kontakta građana, a uključuju zatvaranje ugostiteljskih objekata i ograničenja okupljanja u privatnom i javnom životu te zabranu turističkih putovanja.
Od ponedjeljka će tako moguće biti javno i privatno okupljanje maksimalno deset osoba iz najviše dva kućanstava. Restorani i kafići bi također trebali biti zatvoreni za goste uz mogućnost dostave hrane i pića. Izuzetak su kantine. Ova mjera bi treba trajati čitav novembar. 
Za publiku bi čitav studeni trebale biti zatvoreni i sportski objekti, a na utakmicama Bundeslige neće biti dozvoljena publika. Vrtići i škole trebali bi nastaviti s radom uz postojeće mjere higijene, održavanja razmaka i nošenja maski.
Maloprodaja i dalje može nastaviti s radom ali uz stroga pravila. Tako je nužno izbjeći stvaranje redova, a u trgovinama je na 10 kvadratnih metara dozvoljen jedan kupac.
Od ponedjeljka vrijedi zabrana rada kulturnih ustanova poput kazališta, koncertnih dvorana i opera, kao i kina, zabavnih parkova. Zabrana vrijedi i za bordele, kockarnice i teretane.
 
Iako novi lockdown u Francuskoj na snagu stupa u petak, tolerancija će vrijediti za vikend kako bi se dopustio povratak s odmora. 
Po novim mjerama, ljudima će biti dozvoljen izlazak samo zbog ključnih poslova i zdravstvenih razloga. Biznisi koji su proglašeni neesencijalnima, poput restorana i barova, bit će zatvoreni, ali škole, vrtići i fabrike ostat će otvoreni. 
Baš kao u prvom lockdownu u martu, ljudi će morati popuniti formular kako bi opravdali izlazak iz svojih domova.
– Baš kao na proljeće, iz kuće ćete moći izaći samo na posao, iz zdravstvenih razloga, kako biste pomogli svojoj rodbini te kako biste kupili ključne namirnice. Moći ćete izaći i na zrak, ali samo u blizini svojih kuća – rekao je Macron. 
Bit će zabranjena okupljanja, a samo će neka putovanja biti dozvoljena. Škole će ostati otvorene, kao i vrtići.
Odlazak na posao bit će moguć samo ako poslodavac procijeni da je taj posao nemoguće obavljati od kuće. Posjeti domovima za starije će, za razliku od proljetnog lockdowna, ovaj put biti dozvoljeni. 
Macron je u obraćanju obećao i pomoć privredi, ali nije precizirao nikakve detalje te pomoći.
 
Irska je jučer zabilježila najniži broj novozaraženih u skoro tri sedmice, nakon što su uveli jedne od najstrožih epidemioloških mjera.
Irska je u srijedu registrirala 675 novih slučajeva Covida-19, što je najniži broj od 9. oktobra. Istovremeno je sedmodnevni prosjek pao sa 1.176 prije sedam dana na 866. 
Avaz

Možda vam se svidi

Leave A Reply