Foto/Želja im je i BiH/Krajišnici u Austriji otvorili prvi coffee shop za prodaju kanabisa

Dok je u našoj zemlji liječenje na bazi medicinske marihuane još uvijek u formi inicijativa, u zapadnim zemljama sve više odobravaju korištenje proizvoda na bazi kanabisa.Krajišnik Haris Felić otvorio je nedavno sa svojom djevojkom Maidom Hadžalić coffee shop “The CBD-Cartell” u austrijskom gradu Wolfsbergu u kojem se baveprodajom CBD-Cannabisa kojeg sami uzgajaju na vlastitoj plantaži od 5000 m2.

Ideju su dobili nakon što je njihov prijatelj i partner Andreas Franz počeo konzumirati Cannabidiol kao alternativu za tablete nakon što je godinama trošio lijekove protiv glavobolje i migrene zbog čega mu je teško oštećena jetra, ispričao je za Radiosarajevo.baHaris Felić.Kao i u brojnim drugim zemljama, kapi Cannabidiola je bilo teško pronaći, zbog čega su se mladi Krajišnici odlučili na poduzetništvo sadeći na vlastitom imanju kanabis.

“Sjemenke naših biljki same od sebe imaju ispod 0.3 posto THC-a, što znači da su legalne u Austriji. Sa raznim faktorima kao svjetlost ili vlažnost zraka uzgajamo biljke pod najboljim uslovima. Da bi procvjetale potrebno im je relacija svjetla i mraka tačno 24 sata dnevno. Nakon te procedure se koriste samo cvjetovi jer je u njima taj Cannabidiol. Ali naravno mi koristimo i lišće jer od njega proizvodimo čaj od kanabisa”, objasnio nam je Felić.

Njihov dom je tamo gdje je i plantaža, a biljke sade unutra i izvana.”Pošto ni i u Austriji kanabis nije svakodnevan nije bilo lako doći do informacija o biljkama i kako ih saditi. Ali već godinama kod nas postoje tako zvane GrowShops u kojima je moguće kupiti sav potreban materijal”, ispričao nam je Felić objašnjavajući kako su se o sadnji kanabisa najviše educirali na internetu.

Reakcije na otvaranje ovakvog coffee shopa u Austriji su uglavnom pozitivne. Svjedoče to brojni gosti koji putuju iz Graza i Klagenfurta do Wolfsberga gdje se nalazi njihova radnja. Mnogima još uvijek nije jasno kako je i zašto legalno ono što rade, stoga se u ovaj coffee shop dolaze i samo informirati.Kao i u svakom drugom poslu, bilo je i negativnih komentara, ali to ne ometa njihov rad niti njihove goste koji kupujući njihove proizvode traže alternativu za tablete i druge farmaceutske proizvode, što čini jasnim zbog čega je legalizacija medicinske marihuane još uvijek daleko u mnogim zemljama i zbog čega je prijetnja farmaceutskoj industriji.

U ovaj coffee shop brojni se dolaze i zabaviti, pa uz kafu ili piće naruče samačke ili familijarne plate kanabisa.”Te dvije varijante serviramo kao CBD cvijet sa duhanom, filterima i papirom za cigarete”, ispričao nam je Felić navodeći da kao gastronomska i trgovačka firma ne smiju davati medicinska obećanja ili nuditi konzumaciju, iako njihovi gosti mogu dobiti veliki brojnih informacija.

Felić navodi kako se i u Austriji kanabis predstavlja kao opojna droga, ako ima više od 0.3 posto THC-a u sebi.”Sa redovnim analizama u laboratoriju i redovnim držvanim kontrolama mi se nalazimo uvijek na legalnoj strani”, pojasnio je Felić.

Balkanski mentalitet je ograničenog shvatanja po pitanju upotrebe kanabisa, za mnoge je to jasno i glasno droga, a konzumenti kanabisa su isključivo narkomani.I njihova rodbina iz Krajine isprva je bila skeptična, no nakon što su i sami informirani u Coffee shopu, shvatili su da njihova djeca ne rade ništa kriminalno i da to nema veze sa opojnim drogama. Od tada Felić, njegova djevojka i partner imaju veliku podršku rodbine, piše Radiosarajevo.ba.

Možda vam se svidi

Leave A Reply