Fotografija digla svijet na noge: Tuga oca utopljenih dječaka, Evropa zanijemila od stida

0

Slika beživotnog tijela malog Sirijca, koje je more izbacilo na obali Turske, učinila je da cio svijet zanijemi. Tužno i tragično završio se život trogodišnjeg Ajlana Kurdija, kao i njegovog dvije godine starijeg brata Galipa. Dječaci su se udavili zajedno sa svojom majkom Rehan. Abdulah Kurdi, otac i muž, ostao je sam i skrhkan bolom.

Porodica Kurdi nalazila se na pretrpanom krijumčarskom brodu koji se prevrnuo na putu ka grčkom ostrvu Kos, u međunarodnim vodama Grčke i Turske.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Fotografija malog Ajlana, čije nepomično tijelo koje je voda izbacila na obalu Bodruma, turski policajac nosi u rukama prikazuje svu patnju izbjeglica sa Bliskog istoka, ali i nemar većeg dijela Evrope.

Foto Avaz: Ajlan i Galip, u periodu kada je njihovo detinjstvo bilo bezbrižno

Fotografije se se proširile munjevitom brzinom na društvenim mrežama uz oznaku na Tviteru #KiyihaVuranInsanlik – na turskom u slobodnom prevodu “posrnula ljudskost”.

– Moje žene i moja dva dječačića više nema. Ja…ne znam gdje ću i šta ću. Žalim što se nisam utopio sa njima – jedva je izgovorio Abdulah britanskim reporterima.

Porodica Kurdi pobjegla je iz Kobanea od užasa koje su činili pripadnici Islamske države. Nada za boljim i prije svega mirnijim životom vodila ih je u samo jednom pravcu – ka Evropi.

Ajlan i Galip, koje su roditelji u posljednjem trenutku izvukli iz porodične kuće i ukrcali na krijumčarski brod, bili su samo u tankim majicama. Ponijeli su jedino ono što su imali na sebi.

Kada se brod prevrnuo tokom noći, bez prsluka, dječaci nisu imali nikakve šanse da prežive

Na čamcu koji se prevrnuo bilo je 17 osoba, od čega se, uz dvojicu mališana i njihovu majku, utopilo još 10 osoba.

Njihov otac Abdulah ima sestru u Vankuveru, u Kanadi. Ona je pokušala da ih dovede kod sebe, ali joj kanadske vlasti nisu dozvolile. Stoga je za porodicu Kurdi postojao samo jedan izbor – da se obrate krijumčarima i probaju da se domognu Evrope.

Jedan od putnika, Omer Mošin, kaže da su platili 2.050 evra po osobi, te da se na 12 malih čamaca nalazilo 175 osoba.

– Na brod je maksimalno moglo da stane 10 osoba. Nas je bilo po 15. Moj brat Bakir se udavio – rekao je Omer.

Nažalost, nijedan od 12 čamaca nije uspio da dođe do obale.

Ajlan, Galip i ostale žrtve sa čamaca smrti poveća su crni bilans izbjeglica koje su se udavile na više od 2.500, i to samo u 2015. godini. (Mi.K / Avaz.ba)