Foto/Uprava za indirektno oporezivanje BiH: ‘Kokain, heroin, THC u brzim pošiljkama’

Prilikom detaljne kontrole brzih pošiljki, službenici Uprave za indirektno oporezivanje BiH su u nekoliko odvojenih akcija oduzeli veću količinu narkotika – kokaina, heroina, THC-a, opijuma s primjesama drugih opijata i amphetamina.

Kako je saopćeno iz UIO-a BiH, pošiljka sa sumnjivom supstancom deklarisanom na fizičko lice primijećena je prilikom redovne kontrole brzih pošiljki. U saradnji s Graničnom policijom BiH, prilikom testiranja, uređaj za otkrivanje narkotika pokazao je da pošiljka sadrži 1 kg kokaina, heroina, THC-a i opijuma s primjesama drugih opijata. Granična policija BiH obavijestila Tužilaštvo BiH, a pošiljka je zadržana kod UIO-a BiH do izdavanja tužilačke naredbe za izuzimanje predmeta, zbog istrage.

U drugom slučaju je carinski službenik prilikom kontrole pošiljki pristiglih brzom poštom primijetio sumnjivu praškastu materiju deklarisanu kao uzorak jednog lijeka. U saradnji s Graničnom policijom BiH na Aerodromu Sarajevo izvršeno je testiranje pošiljke se uz pomoć uređaja za narkotike i psa za otkrivanje narkotika te je utvrđeno da se radi o 1,5 kg kokaina s primjesama drugih opijata. Za navedenu pošiljku je tužilac izdao naredbu za izuzimanje predmeta i ona se nalazi u Tužilaštvu BiH.

U još jednom slučaju je prilikom pregleda primijećena je pošijka sa tabletama Amphetamine 20 mg – 270 komada, deklarisana na ime stranog državljanina sa inicijalima B.K. Tablete su bile upakovane u dvije bočice – u jednoj se nalazilo 180 kapsula, a u drugoj 90. Na bočicama se nalazilo ime primaoca, a tablete je izdao liječnik van BiH. Predmet je preuzela Granična policija BiH, a dežurni tužilac je, nakon uvida u dokumentaciju i uzimanja izjave od primaoca nedozvoljenog lijeka u BiH, odobrio da se pošiljka vrati pošiljaocu bez oduzimanja.

Možda vam se svidi

avatar