(FOTO) Proglašeni pobjednici takmičenja „Živi svijet kamenoloma“ za područje BiH

Notama klasične muzike gudačkog kvarteta Siniše Markovića u kakanjskom Domu kulture,započela je svečanost proglašenja najboljih projekata ovogodišnjeg takmičenja „Quarry life award“ „Živi svijet kamenoloma“ kojeg drugu godinu zaredom organizuje Heidelberg cement grupacija. Na svečanosti su prisustvovale i visoke zvanice iz političkog, znanstvenog, privrednog i društvenog života, pružajući na taj način podršku projektima i njenim učesnicima ovog takmičenja. No prije same ceremonije proglašenja najboljih projekata, uslijedila su obraćanja generalnog direktora Heidelberg cement grupacije za Bosni i Hercegovinu i Hrvatsku Branimira Muidže,federalna ministrice okoliša i turizma Branke Đurić i općinskog načelnika Nermina Mandre koji su istakli značaj ovakvog projekta za okoliš, i nadu uključivanja ostalih kompanija u projekte zaštite prirodne okoline.

Posjetiocima je prikazan kratki dokumentarni film, prezentacija svih pet finalista, kao i mišljenja stručnjaka iz oblasti eko zaštite i biologije o važnosti sprovedbe ekoloških projekata, s akcentom na takmičenje koje sprovodi Heidelberg cement grupacija.

[doptg id=92]

Treće mjesto za projekat pod nazivom“ Zaštita ptica na kamenolomu Ribnica“ je osvojio tim istraživača Nermine Sarajlić, osvojivši nagradu u vrijednosti 3000 KM. Drugo mjesto i projekat pod nazivom „Predikcija proteinske ekspresije mtDNK gena na osnovu kodonske upotrebe unutar odabrane potporodice mrava koji naseljavaju tercijarni ekosistem” je osvojio istraživački tim na čelu sa Semirom Dorićem. Za ovaj projekat Heidelberg cement je istraživački tim nagradio novčanom nagradom od 5.000 KM. Najbolji projekat ovogodišnjeg takmičenja, I nagradu od 10.000 KM je osvojio istraživački tim Sabine Trakić pod nazivom “Kamenolom Ribnica u funkciji konzervacije rijetkog i ugroženog biljnog genofonda Bosne i Hercegovine“. Ovaj projekat sadržava izradu botaničkog vrta na lokalitetu Kamenoloma Ribnica.

„Uspješnost adaptacije biljnih vrsta koje smo donijeli, a koje imaju kategoriju ugroženosti su se uspješno adaptirale na površinu od 100 metara kvadratnih. Možemo reći da se na kamenolomu sada nalazi jedan botanički vrt na kojem se nalazi endemična flora sa prostora BiH koja je proteklih godina prepoznata kao rijetka i ugrožena tako da se našla na crvenoj listi u FBiH.“

Federalna ministrica okoliša i turizma je kazala kako se nada kako će se u budućnosti pojaviti veći broj kompanija koje će se uključiti u realizaciju ekološki projekata te navela kako je projekat Heidelberg cement grupacije jedan svjetli primjer ekološkog djelovanja u lokalnoj zajednici.

Načelnik općine Kakanj Nermin mandra je naglasio kako TCK konstantno pokazuije svoju društvenu odgovornost, te naveo niz projekata u kojima je TCK direktno uključena, te smatra kako će ovaj čin biti podstrek i drugim kompanijama da razmišljaju na isti način. Jedan segment brige o društvu je svakako i ekologija.
Ovo je projekat za prirodu, namjenjen je za zašrtitu biljnog i životinjskog svijeta na kamenolomu, dio je globalnog projekta Heidelberg cement grupacije.
Heidelberg cement grup i TC Kakanj će i ubuduće organizovati takmičenja namjenjena isključivo ekološkim idejama i projektima, time pokazujući brigu za društvu, posebno iz ugla ekologije i zaštite prirodne sredine.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.