FOTO: Najmanje države na svijetu

Neke od najmanjih država na svijetu su: Vatikan, Monako, San Marino, Tuvalu, Nauru, Maršalova ostrva, Makao…

7dbpxKsJEo

Postoje države koje su manje od nekih svjetskih gradova. Ovu su neke od njih:

Vatikan

Najmanja je država na svijetu s površinom od 0,44 km2 i sa stanovništvom od oko 800 stanovnika od kojih niti jedan nije stalni državljanin. Vatikan se nalazi unutar Rima, a nastao je 1929. godine Lateranskim ugovorom kao nasljednik nekada moćne i velike Papinske države. Vatikan je izborna monarhija kojoj je na čelu biskup Rima – Papa. Vatikan je središte Katoličke crkve i njenog poglavara Pape te ima samostalnu upravu, sudstvo i vanjsku politiku. Ima najmanju i najstariju vojsku na svijetu Švajcarsku gardu.

Monako

Monaco-harbour-452880

Državica okružena francuskom teritorijom najgušće je naseljena zemlja na svijetu. Inače je riječ o parlamentarnoj monarhiji na čelu koje se nalazi knez Albert II. Monako je, između ostalog, poznat i o održavanju takmičenja u Formuli 1 koja se naziva Velika nagrada Monaka te po teniskom turniru Masters 1000 – Monte Carlo.

Osim toga, Monako je zemlja kazina koji su u svijetu dodatno popularizovani kroz filmove o Jamesu Bondu, a tamo se nalazi i poznati Okeanografski muzej.  Površina Monaka je 1,98 kilometara kvadratnih.

Gibraltar

Streamlined-Straits-Solution-for-Gibraltar-Proves-Successful-in-2012

Gibraltar je prekomorska teritorija Ujedinjenog Kraljevstva koji se nalazi između Atlantskog okeana i Sredozemnog mora, a poznat je po Gibraltarskim vratima koja odvajaju Evropu i Afriku.

Glavna atrakcija Gibraltara je njegova topografija, turisti uglavnom cijeli dan provedu vozeći se žičarom kako bi razgledali prekrasan krajolik ovog mjesta čija površina iznosi 6,8 kilometara kvadratnih.

Nauru

nauru-tower-condo-aerial-photo

Republika Nauru je ostrvska država u Tihom okeanu, najmanja je izvanevropska država i najmanja je republika na svijetu. Površina joj je 21 km2 i ima oko 9300 stanovnika (2010.). Jedina je država na svijetu koja nema glavni grad.

Tuvalu

tuvalu_2411409b

Ova ostrvska država ukupne površine 26 km2 nalazi se u Tihom okeanu južno od Kiribatija i sjeverno od Fidžija. Sastoji se od 9 koraljnih ostrva u nizu, a najviša nadmorska visina je 5 m, pa bi zbog podizanja nivoa mora ova država mogla nestati kroz 50 godina. Najveći prihodi ove države su iznajmljivanje njihovog internet domena .tv

San Marino

15183_92_12_Prima-Torre-c

Kao što je Monako potpuno okružen Francuskom tako je San Marino potpuno okružen Italijom. Riječ je o trećoj najmanjoj državi Evrope te jednoj od najstarijih država na svijetu. Prema istoriji, osnovao ju je 301. godine klesar Marin s ostrva Raba. Marin je sa svojim prijateljem Leom pošao u Rimini, ali zbog progona hrišćana sklonio se na brdo Monte Titano i izgradio kapelicu. Ta kapelica je činila jezgru budućeg grada San Marina.

Službeni datum osnivanj države je 3. septembra 301. godine. Površina San Marina iznosi 60,57 kvadratnih kilometara.

Lihtenštajn

zemlje-iz-bajke

Ova kneževina graniči sa Švajcarskom i Austrijom, a cijela zapadna granica Lihtenštajna je određena lijepom rijekom Rajnom. Zbog svog planinskog reljefa danas ima dosta razvijen skijaški turizam.

Zbog svog krajolika ova državica takođe je popularna među planinskim penjačima i atletičarima. Površina Lihtenštajna iznosi 160 kilometara kvadratnih.

Maršalova ostrva

najmanje_turista

Republika Maršalova ostrva je ostrvskaa država u Tihom okeanu ukupne površine 181 km2,  sastoji od 29 atola i 5 izolovanih ostrva. Ovo je prilično nova država pošto je nezavisnost stekla tek 1986. kada su se odvojili od SAD-a. Maršalova ostrva su jedno od najboljih svjetskih odredišta za ronioce zbog svog prekrasnog podmorja i ostataka brodova iz drugog svjetskog rata.

Sveti Kristofor i Nevis

charles

Sveti Kristofer i Nevis se nalazi u Karipskom moru i sastoji se od dva ostrva (Sveti Kristofor i Nevis). Ostrva su većinom vulkanskog porijekla i ukupna površina ove države je 261 km2. Nezavisnost od Velike Britanije stekli su 1983. godine kao parlamentarna monarhija.  Kristofor Kolumbo se na svom drugom putovanju 1493. iskrcao na veće ostrvo i nazvao ga, prema svecu zaštitniku, Sveti Kristofor. Manje ostrvo nazvao je Nevis (španj. nieves = snijeg).

Makao

Makao-2

Macau je nekad bio portugalska kolonija, a nalazi se blizu Kine. Poznato je kao jedno od mjesta za kockanje, ali zapravo ima i divanu istorijsku baštinu koju je prepoznao i UNESCO. Iako je i dalje regija Kine, Macau zadržava svoju nezavisnost kroz vlastitu valutu, običaje i ukusnu kuhinju. Teritorija na kojem živi više od pola miliona stanovnika sastoji od poluostrva i dva ostrva ukupne površine od 29,5 kilometara kvadratnih.

Možda vam se svidi

Comments are closed.