(FOTO) Mušan Kamenica i Samir Fazlić su uz vatromet presjekli vpcu i svečano otvorili najsavremenij tunel u regionu

Otvoren je tunel 1.Mart, najsavremeniji tunel u regiji i dionica autoceste dužine tri kilometra Zenica jug-Lašva Koridora 5C. Svečani program ovog bitnog događaja za Federaciju, ali i Bosnu i Hercegovinom je započeo himnom BiH. Pristuni su imali priliku na velikom ekranu pogledati kratki film o nastajanju tunela 1.Mart, poteškoćama i gradnji koja je bila zahtjevna.

“1. Mart” predstavlja najsavremeniji tunel u regionu, a dio posebne opreme kojom je opremljen čini led rasvjeta kao i video nadzor koji prati i detektuje sve potencijalne probleme u tunelu i to 24 sata dnevno.

Tunel 1.mart je pun simbolike. On je svjedok ljudske istrajnosti i snage. Naziv je dobio po jednom od najvažnijih datuma u modernoj historiji naše države. Nezavisnost BiH je očuvana zahvaljujući ljudima koji su u toku agresije branili svoju domovinu. Iz tog razloga su predstavnici Udruženja ratnih vojnih invalida i paraplegičara Kantona Sarajevo Mušan Kamenica i Samir Fazlić su uz vatromet presjekli vpcu, te na taj način i zvanično otvorili ovu dionicu autoputa.

[doptg id=55]

Zadovoljstvo otvaranjem tunela nije krio Premijer ZDK Munib Husejnagić koji je kazao kako će izgradnja ove dionice umnogome ubrzati saobraćaj u ovom dijelu kantona, ali i da će na zadovoljstvo građana spojiti Sarajevo i Zenicu kao dva bitna industrijska grada u Federaciji BiH.

Premijer FBiH Nermin Nikšić obratio se prisutnima te kazao kako je tunel prvenstveno rezultat rada bh. radnika i kompanija.
“Ovaj tunel je vlasništvo svih Bosanaca i Hercegovaca i svi imaju pravo na njega”.

Prema riječima direktora Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH Ensada Karića, “1. Mart” je najsavremeniji tunel regiona.
Tunel je dužine skoro tri kilometra i predstavljao je najzahtjevniji dio koridora 5C.

Tunel je izgrađen vlastitim snagama i bosanskohercegovačkim firmama, konzorcijem kojeg Euroasfalt, ŽGP, Hidrogradnja, Entea i Butmir, sa preko 400 radnika koji su radili 24 sata dnevno na ostvarenju ovog projekta.

“Njegova izgradnja trajala je skoro tri godine. Na početku ovog projekta imali smo brojne probleme, ali smo ga na kraju uspješno završili.Mislim da smo ovim napravili jednu uspješnu priču bh građevinarstva “, kaže Karić te dodaje kako je tunel ponos BiH i svih njenih građana.

Vrijednost projekta čija je izgradnja trajala skoro tri godine iznosi 62 miliona eura. Dužina tunela iznosi 2.949 metara, a na svakih 250 metara nalazi se evakuaciona pješačka mreža. Tunel koji je dio koridora 5C izgrađen je prema evropskim standardima i poštuje direktivu o sigurnosti tunela. Na ulaznim rubnim dijelovima tunela nalaze se specijalizovana svjetla koja vozačima omogućavaju privikavanje na svjetlost u tunelu.

Nakon programa otvaranja upriličen je vatromet, a na pozornici je upriličen mini-koncert grupe Divanhana.

Otvaranju tunela prisustvovali su brojni građani, predstavnici federalnih vlasti i brojne druge zvanice i gosti.

Tunel će za promet biti otvoren u utorak, 26. avgusta u 05:00 sati.

kakanj-x

Možda vam se svidi

Comments are closed.