FOTO: Međunarodni dan žena: 8. mart u Kaknju

Ulica Alije Izetbegovića u Kaknju je na 8. mart, Međunarodni dan žena, kao i svake godine prepuna uličnih prodavača cvijeća kao i žena i djevojaka koje u rukama nose cvijet koje su dobile na poklon ili ga žele nekome pokloniti.

Ulični prodavači još jučer iznijeli su svoje tezge na  ulicu Alije Izetbegovća dok muškarci svih uzrasta i dobi nose cvijeće i poklone za svoje majke, supruge, kćerke, djevojke, radne kolegice… Prodavači dodaju kako su zadovoljni potražnjom, a kupci ponudom koja se prostire od karanfila, ruža, orhideja, zumbula, narcisa i ljiljana do cvatućeg kućnog cvijeća u saksijama.

Međunarodni dan žena u Kaknju

Gepostet von Kakanj-X.com am Donnerstag, 8. März 2018

Na najvećem broju štandova postavljenih ovim povodom, prodaje se cvijeće, a nude se i drugi proizvodi od kozmetike do raznih ručno rađenih predmeta.

Od prodavača saznajemo da se cijene cvijeća kreću u prosjeku od 1,5 KM koliko košta karanfil do 10 KM koliko kupci izdvajaju za manje bukete i lijepo aranžirane korpice.

Građani se slažu da je atmosfera na ulicama Kaknja tokom Dana žena veselija, a i da je grad “procvjetao”.

Međunarodni dan žena je po prvi put obilježen 28. februara 1909. godine, i to u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) na osnovu Deklaracije koju je donijela Socijalistička partija te zemlje. Od 1975. Ujedinjeni narodi (UN) službeno obilježavaju 8. mart kao Međunarodni dan žena.

Možda vam se svidi

Leave A Reply