Foto: Firma iz Živinica proizvodi vjetrogeneratore za kupce širom svijeta

Uspješna austrijska investicija u Bosni i Hercegovini je kompanije Elin Motors Bosnia doo koja je u julu 2015. godine otvorila kćerku firmu u Živinicama, koja proizvodi vjetrogeneratore koji se ugrađuju u vjetrenjače širom svijeta.Njihova saradnja vezana je za poznate svjetske igrače i svi proizvodi se plasiraju na međunarodnom tržištu.

Sandra Suljić, menadžer administracije u pomenutoj kompaniji za poslovni portal Akta.ba je kazala kako se radi o serijskoj proizvodnji vjetrogeneratora različite instalirane snage koji se izvoze u Austriju, odakle se distribuiraju širom svijeta.Elin Motors Bosnia još uvijek nijedan svoj proizvod nije prodala u BiH, tako da se u skorijem vremenu kako kaže Suljić planiraju aktivirati i na domaćem tržištu.

U kompaniji je zaposleno 150 radnika, koji su prošli intenzivne obuke od strane austrijskih i domaćih stručnjaka, a ono što je specifično za njih jeste da kontinuirano rade na novim projektima i konceptima. Stalna edukacija i usavršavanje radnika je jedna od osnovnih premisa na kojoj se temelji uspjeh firme.

“Nedavno smo proširili pogon, kupili još jednu halu iza trenutnog objekta. U narednom periodu očekujemo da taj prostor bude adaptiran i da dobije svoju konačnu svrhu”, kazala je Suljić, pojašnjavajući da rade dosta novih projekata, tako da osim vjetrogeneratora proizvode elektromotore, kao i rotore i statore kao zasebne komponente. Oni se dalje šalju u matičnu firmu u Austriji gdje se ugrađuje u industrijske mašine.

Ono što je sigurno da Elin Motors Bosnia neće stati, idu dalje i imaju nove vidike.”U Austriji se razvijaju novi prototipovi i čim se pokažu uspješnim, odmah će se prebaciti proizvodnja u BiH”, naglasila je Suljić.

(Izvor: Akta.ba)

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar