15 C
Kakanj
Utorak, 11 Maja, 2021

Fotke kroz historiju Jugoslavije. Gradonačelnik Tuzle promovisao knjigu (FOTO)

Večeras su svi posjetioci izložbe u muzeju imali priliku pogledati prikaz spomenika u procesu izgradnje države Jugoslavije kroz fotografiju.

Uloga spomenika je da slavi uspomenu na specifičan događaj ili ličnost iz prošlosti da bi se politički stvorili popustljivi koncepti identiteta u sadašnjosti. Dok ovi koncepti identiteta mogu podijeliti narode i podstaći nasilje, oni takođe mogu imati pomirljivo dejstvo i voditi ka formiranju zajednica.Sa izložbom MonuMENTI, forum ZFD želi da prikaže kako su se koncepti identiteta razvijali u zemljama zapadnog Balkana tokom XX vijeka. S obzirom na njihovu ulogu , spomenici čine idealna sredstva za predstavljanje tih procesa na interesantan način. Transformacija, uništavanje i zapuštenost postojećih spomenika predstavljaju „osvježavanje“ političkih koncepta identiteta i prema tome „važni su za identitet“ kao i uspostavljanje novih spomenika.

Stoga je bitno da izložba MonuMENTI ne prikaže samo spomenik kao takav, već i njegovo okruženje.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović promovisao knjigu “Slana zemlja”

U Parku Doma kulture, ispred Gradske biblioteke u organizaciji pomenute ustanove, održana je promocija knjige Tuzlanskog gradonačelnika Jasmina Imamovića pod nazivom “Slana zemlja”. Jasmin Imamović je prije godinu dana bio počasni gost Kaknja na otvaranju “Kakanjskih dana 2014” kao poseban gost općinskom načelniku Nerminu Mandri. Ove godine Imamović je posjetio Kakanj u svojstvu autora knjige “Slana zemlja” koja je upriličena ispred Gradske biblioteke. Promotori knjige bili su Jasmin Duraković i Hadžem Hajdarević.

“Jasmin Imamović svojim romanom “Slana zemlja” predstavio zemlju Bosnu. To je priča o gradu Tuzli u vrijeme fašističke okupacije i u vrijeme antifašističkog otpora. Ono što je zanimljivo za ovaj roman je da mnogi pisci posežu za nekim naknadnim napomenama u smislu protagonisti u romanu gdje likovi nemaju nikakve veze sa stvarnim likovima i životom. Jasmin Imamović se trudio u ovom romanu biti dokumentaran. Likovi koje on tretira u romanu su stvarni ljudi, stvarni životi. To je zapravo priča o gradu Tuzli, ali i BiH, priča o antifašističkoj tradiciji ove zemlje. Nekako se to sve uklapa sa 70.godina pobjede nad fašizmom. Roman je s tog aspekta jako zanimljiv iz razloga koji nam se dešavao devedesetih godina i iz Drugog svjetskog rata, i gotovo da je na Balkanu antifašizam stekao neku vrstu potpunog legaliteta. Zato roman ima daleko veću i humanističku dimenziju. Autor ima nesreću kao političar, kao uspješan političar, jedan od najboljih gradonačelnika koje je Tuzla imala, i što je manje poznat kao pisac. On je respektabilan pisac, i njegov opus se jako prati. “Slana zemlja” i Jasmin Imamović u stanju su da zaokupe našu pažnju ” – istakao je Hajdarević.

- MARKETING -

NAJNOVIJE

- MARKETING -

POVEZANO