Forerov efekat: Kako nas vidovnjaci i astrolozi tako dobro “čitaju”?

Ova pojava se zove Forerov efekat po psihologu Bertramu Foreru koji je 1948. godine izveo eksperiment tražeći od svoja 39 studenta da popune test na osnovu koga će im napisati analize njihovih ličnosti. Kada su studenti, na skali od jedan do pet, ocjenili sa 4,3 vjerodostojnost dobijenih procjena, Forer je priznao da nije koristio popunjene testove već je svim studentima dao jedan identičan tekst koji je preuzeo iz astrološkog članka pronađenog u dnevnim novinama.

Ideja da se sakupe slični psihološki fenomeni u kombinaciji sa proučavanjem jezika koji koristimo dovela je do razvijanja tehnike “hladnog čitanja” (cold reading). Poznavalac tehnike hladnog čitanja može vrlo efikasno da manipuliše ljudima predstavljajući se kao vidovnjak, mentalista, prorok, astrolog, gatara ili čak kao neko ko može da razgovara sa dušama preminulih. Tehnika se sastoji od kombinacije velikog broja trikova koje je kada se zajedno koriste vrlo teško prozreti, a od kojih su samo neki naša želja da prisustvujemo nečem neobičnom, želja da dobijemo potvrdu i ohrabrenje, tendencija da vrlo opšte opise doživljavamo kao specifične opise naše ličnosti i situacije, tendencija da dvosmislene izjave tumačimo upravo onako kako nam odgovara…

Jedna od interesantnih tehnika se bazira i na podcjenjivanju učestalosti statistički vrlo vjerovatnih situacija kao što su primjeri sa izjavama “Obožavate čokoladnu tortu”, “Negdje u kući imate kartonsku kutiju sa starim slikama”, “Imate ožiljak na desnom koljenu”, “Imate problem u komunikaciji sa roditeljima”, “Započeli ste pisati knjigu”. Stari metodi analize ličnosti i proricanja kao što su astrologija, gledanje u dlan, kristalnu kuglu, karte i slično, iako ne uče eksplicitno tehnike hladnog čitanja koriste ih nesvjesno što je Forer i pokazao koristeći na svojim studentima astrološki članak iz dnevnih novina, piše “Paralaksa“.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar