Fizička aktivnost u sezoni virusa: Da li i koliko trenirati?

Virusi i prehlade u kombinaciji sa niskim temperaturama ispraznili su teretane i sportske objekte. Na koji način bi trebalo da se ponašate ako sumnjate da vas “hvata” virus ili imate neki od početnih simptoma – da li i koliko trenirati?

Ovih dana ljekari upozoravaju da vladaju virusi i da je sve više osoba koje imaju simptome prehlade i gripe.

Za početak najvažnija činjenica: “Najmanja prehlada može napraviti velike probleme, pogotovo ako trenirate.”

Većina ljekara smatra da ako imate simptome prehlade ili gripa s intenzivnim treningom možete početi tek nekoliko dana nakon prestanka tih simptoma.

“Svako fizičko vježbanje je na neki način stres za organizam, pozitivan, ali je stres kojim praznite energetske depoe iz mišića, ali i iz jetre ostavljajući organizam bez potrebne energije za odbranu od bolesti”.

Posmatrajte vaše tijelo kao bateriju telefona na hladnoći, brže se prazni jer je izložena korištenju, ali i niskoj temperaturi. Tako i tijelo, napornim treningom mu oduzimamo potrebnu energiju kojom bi se efikasnije odbranilo od virusa ili prehlade i umjesto da se brzo oporavimo, mi dodatno komplikujemo naše zdravstveno stanje.

Po istraživanjima iz 2005. godine, osobe koje redovno vježbaju imaju otporniji i jači imuni sistem od osoba koje ne praktikuju redovnu fizičku aktivnost. To možemo objasniti veoma jednostavno. Treningom trošimo energiju iz tijela, ali u periodu oporavka i kvalitetnom ishranom nadograđujemo nivo energije iz treninga u trening, svakim danom smo sve jači i otporniji. Zato je vježbanje najbolja prevencija i siguran put ka zdravom životu.

U danima kada je prisustvo raznih virusa pojačano smanjite za nijansu intenzitet treninga, povećajte unos vitamina C, kao i svih vrsta tečnosti i naravno, kvalitetno se odmarajte. Pamet u glavu i na trening nikako prehlađeni!

avatar