Finansiranje govora mržnje je nacionalna sramota

Jedino u Sloveniji se pokušava direktno ukazati i reagovati na problem finansiranja govora mržnje iz državnog budžeta.

Govor mržnje u medijima je prisutan više nego ikada, i to ne samo u tranzicijskim državama, već i u državama s demokratskom tradicijom te članicama Evropske unije. Ono što posebno zabrinjava demokratsku javnost u EU je sve više primjera da su mediji finansirani od države uključuju u širenje govora mržnje i laži u vijestima po nalogu desničarskih stranaka. U većini država u regioji ne postoji spremnost da se o ovoj temi raspravlja u parlamentima, a od država bivše Jugoslavije jedino u Sloveniji se pokušava direktno ukazati i reagirati na problem finansiranja govora mržnje od države.

Poznato je kroz historiju da desničarske stranke veliku ulogu u vlastitim strategijama daju upravo medijima, što se nije izmijenilo do danas. O tome medijski stručnjak iz Slovenije Domen Savič kaže:

Govor mržnje finansiran državnim novcem

Od septembra 2018. godine vodi se javna kampanja protiv propagandnih medija u Sloveniji koji se direktno finansiraju od Ministarstva kulture i putem reklamnih proračuna državnih kompanija. Savič navodi primjer da je medijska kuća Nova24 TV bila nekoliko puta povezana sa propagandnom mrežom mađarskog premijera Viktora Orbana.

Članci na ovoj stranici govore, naprimjer, da LGBT zajednica nema ljudska prava, lažu o izbjegličkoj situaciji, izmišljaju priče o njima, lažu o slovenskim policijskim aktivnostima, objavljuju globalno debitirane lažne vijesti… Njihove priče pobijaju Evropska komisija, slovenska policija, lokalne vlasti i drugi uvaženi izvori“, dodaje Savič.

Deutsche Welle je u izvještaju o govoru mržnje u hrvatskim medijima naglasio da sve do sada provedene analize društvenih netrpeljivosti vode prema politici, društvenim mrežama i taktičkim medijima desnice. A to je priča puno šira od Hrvatske, koja je u posljednje vrijeme zabilježila val antiimigrantskih lažnih vijesti, ali i sve otvorenije prozivanje novinara koji “nedovoljno hrvatski” izvještavaju.

O stanju u Bosni i Hercegovini Anesa Agović, novinarka i eksterni trener Agencije za državnu službu entiteta Federacija Bosne i Hercegovine za digitalne komunikacije, kaže: “Svjedočimo nizu primjera govora mržnje na medijima u Bosni i Hercegovini, a razočaravajuće je da se to kontinuirano dešava i na javnim TV servisima, uprkos rijetkim reakcijama nevladinih organizacija i blagim kaznama predviđenim za to. Ono što Bonu i Hercegovinu čini drugačijom od drugih država je to da političari koriste javni prostor za širenje govora mržnje, a mediji koje oni drže pod kontrolom prave vlastite programe i objavljuju laži u vijestima.

Još se sjećamo primjera iz juna 2018. godine i informacije u kojoj je navedeno da 150.000 migranata dolazi u Bosnu i Hercegovinu i da će dobiti bh. državljanstvo. Za takvu laž u vijestima niko nije odgovarao, a posljedice takvih laži u vijestima su dugotrajne i vidljive u javnom diskursu, kao i na lokalnom nivou, pa, naprimjer, sad imamo proteste pri određivanju lokacija za smještaj migranata“, rekla je Anesa Agović.

Možda vam se svidi

<b>NAPOMENA:</b>Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar