Federalni parlament usvojio Zakon o radu, prvi u nizu zakona iz reformske agende

Federacija je dobila novi Zakon o radu.

Prvi je to veliki korak kojima je ovaj entitet otvorio vrata evropskim integracijama.

Novi Zakon o radu usvojen je glasovima 50 poslanika SDA, HDZ-a, BPS-a, SBiH, A-SDA te Naše stranke. Protiv su bili poslanici SBB-a, DF-a, SDP-a, te HDZ-a 1990, dakle njih 30.

“Ovim smo na određen način otvorili vrata poslodavcima da se oslobode straha da zapošljavaju, s jedne strane. S druge strane otvorili smo vrata evropskim integracijama. I jedno i drugo nam je osnovni cilj”, kazao je nakon usvajanja ZOR-a federalni premijer Fadil Novalić.

“Nijedno rješenje nije savršeno i kao što je to rekao premijer i mnogi zastupnici, mnoga rješenja se mogu popravljati u narednom periodu ali je bitno da krenemo sa reformama i da tražimo rješenja kako napraviti bolji ambijent za gospodarstvo i zapošljavanje”, rekao je Marinko Čavara, predsjednik Federacije BiH.

Vlada premijera Novalića nije prihvatila niti jedan od uloženih 45 amandmana. No, prihvaćeni su prijedlozi poslanice SBiH Azre Hadžiahmetović i Dennisa Gratza, koji će, kako je rekao premijer, kasnije biti uvršteni u nove kolektivne ugovore. Naša stranka uložila je četiri amandmana koji, smatraju u ovoj stranci, bitno poboljšavaju prava radnika.

“Prava prije svega maloljetnih radnika, radnika sa promijenjenom radnom sposobnošću što su u praksi najčešće osobe i invalidi a isto tako neki rokovi su promijenjeni i produženi, tako da u suštini smo učinili sve da taj prijedlog zakona učinimo još boljim”, istakao je Dennis Gratz, poslanik Naše stranke u PD PFBiH.

Novi Zakon o radu na snagu će stupiti objavljivanjem u Službenim novinama. Tada će početi teći i rok od 120 dana za usaglašavanje novog općeg kolektivnog ugovora između sindikata i poslodavaca.

Možda vam se svidi

Comments are closed.