FBiH ukida odredbu o obaveznih 50% domaćih proizvoda u trgovinama

Vlada Federacije BiH pripremila je izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini kojima se briše odredba koja obavezuje trgovce da na policama imaju 50% proizvoda domaćih proizvođača, izvještava Indikator.ba.

Kako je saopćeno sa današnje sjednice Vlade, brisana je odredba člana 13. Zakona (tretira povlašteni tretman domaćih prehrambenih proizvoda u visini od najmanje 50% u asortimanu robe), kojom se, po ocjeni Evropske komisije, narušava dosljedna primjena principa slobodne trgovine iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Evropska komisija duže vremena insistira na otklanjanju zaštitnih mjera u oblasti trgovine, a usvajanjem izmjena zakona stvorit će se uslovi za ispunjenje međunarodnih obaveza BiH iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ugovora o slobodnoj trgovini, kao i otklanjanje prepreka u pregovorima BiH za ulazak u WTO.

Naime, osim blokada Ukrajine i Rusije, federalni zakon o trgovini sa postojećom protekcionističkom odredbom glavna je prepreka za pristupanje BiH Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.Osim toga, Zakon o unutrašnjoj trgovini Vlada je dopunila definisanjem statusa trgovca pojedinca, kao nove kategorije trgovca koji ličnim radom obavlja trgovinu na malo i to samo na jednom prodajnom mjestu izvan prodavnice.

S ciljem omogućavanja širem krugu osoba, koje prodaju na pijaci i izvan pijace bez ikakvog odobrenja, da legalizuju svoj rad, predlagač je za ovu kategoriju trgovaca ublažio kriterij stručne spreme i propisao samo osnovnu školsku spremu.

Predloženim izmjenama Zakona potpunije se uređuju prava, obaveze i odgovornosti pijace kao pravnog lica i organizatora trgovine izvan prodavnice zbog utvrđenog stanja na terenu. Organizator pijace obavezuje se da prodajna mjesta može iznajmljivati samo registrovanim trgovcima, kao i poljoprivrednim proizvođačima i obrtnicima kada prodaju svoje proizvode na pijaci.

Cilj ovih odredaba je stvaranje uslova za brži napredak u poduzimanju mjera za smanjivanje “sive ekonomije” u oblasti unutrašnje trgovine i uvođenje reda i legaliteta u odnose između učesnika u trgovini, prvenstveno na pijacama na malo.

Možda vam se svidi

NAPOMENA:Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Kakanj-x.com. Portal Kakanj-x.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Kakanj-x.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

avatar