Fali vam prostora na iPhoneu, oslobodite ga uz ove trikove

S vremenom mnogi od nas dođu u situaciju da na iPhoneu više nemamo dovoljno prostora ni za snimanje fotografija, a o novim aplikacijama da ne govorimo. No, i za to ima lijeka.

Jedna od najgorih poruka koju možemo dobiti na iPhoneu je ona da smo pri kraju sa slobodnim prostorom. Kako su mnogi od nas često kupovali iPhone s najmanjim kapacitetom, s tom smo se porukom i često susretali.

Srećom, kod iPhonea 7 to se barem malo popravilo jer je Apple povećao minimalni kapacitet sa 16 na 32 GB, ali kako su aplikacije, videa i fotografije sve veći i ovdje nije toliki problem brzo popuniti memoriju. Problem je to s kojim se korisnici Android uređaja lakše nose, jer oni mahom mogu memoriju proširiti microSD karticama. Stoga, ako vam je memorija ‘na rezervi’, ovi savjeti mogli bi vam pomoći.

Provjerite na čemu ste

Kako bi uopće znali koliko vam prostora zauzimaju stvari, odlaskom u opće postavke telefona možete vidjeti koliko je prostora iskorišteno i slobodno te koliko vam zauzimaju određene aplikacije.

Pošaljite fotografije u oblak

Videosnimci i fotografije najveći su potrošači mnogih telefona, a rast kvaliteta povećava i veličinu tih datoteka. Jedno od rješenja je da ih prebacite na računar, a tu su i razne cloud aplikacije, koje će napraviti backup vaših fotografija. Appleov iCloud je limitiran kapacitetom, dok aplikacija Google Fotografije nudi opciju neograničenog spremanja (do 16 mpx i 1080p video), a reći će vam i koje fotografije možete bez brige obrisati iz telefona kad ih spremi na svoje servere.

Naravno, prostor možete uštedjeti i tako da unaprijed obrišete one fotografije koje vam ništa ne znače i razne snimke ekrana i stvari iz raznih aplikacija poput Messengera, WhatsAppa…

Pametnije baratajte s porukama

Appleova aplikacija za poruke automatski je postavljena tako da sve vaše poruke čuva neograničeno, što nakon nekoliko godina može prilično narasti, a to uključuje i iMessages koji služe za besplatnu komunikaciju među Appleovim uređajima. Same tekstualne poruke ovdje ne zauzimaju puno prostora, ali fotografije i video sadržaji koje niste taknuli mjesecima samo troše vrijedan prostor.

U postavkama telefona možete otići pod Poruke i odrediti koliko dugo će one ostati u memoriji (30 dana, godinu ili zauvijek). Skratite li to razdoblje, telefon će vas pitati želite li obrisati poruke starije od tog razdoblja.

Dodajte vanjsku memoriju

Kao što koristimo USB diskove i vanjske memorije za računare, tako su dostupni i razni flash stickovi s Lightning konektorima za iOS uređaje. Uz njih ćete lako moći velike podatke imati sigurno na vanjskoj memoriji, koja je uvijek uz vas.

Ispraznite predmemoriju Safarija

Preglednik Safari s vremenom skuplja gomilu podataka o raznim stranicama, a odlaskom u postavke ove aplikacije moći ćete obrisati historiju pretraživanja i podatke, pa tako osloboditi prostor.

iTunes trik

Posljednja opcija je jednostavan trik koji će iskoristiti iTunes aplikaciju. Odlučite li skinuti neku iznimno veliku datoteku (poput pokušaja posudbe filma), za što nemate prostora, iTunes aplikacija će izbrisati predmemoriju i isprazniti nagomilane podatke iz aplikacija. (24sata.hr)

Možda vam se svidi

Leave A Reply