Fahrudin Solak: “Ne paničariti, naše se zgrade ne mogu srušiti kao kule od karata”

0

“Ključna stvar je ostati pribram, ne paničariti”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kazao je to u izjavi za “Radio Sarajevo” Fahrudin Solak, čelnik Civilne zaštite Federacije BiH, upitan za savjet građanima koji su uznemireni zbog učestalih zemljotresa koji se od jutros osjete u Bosni i Hercegovini.

Ne treba trčati bez ikakvog cilja i aktivnosti. Ako je lakši zemljotres, skrivamo se pod čvrste prostore unutar stana, sklonimo se od prozora, lustera, ormara koji mogu pasti, komoda kojima se mogu otvoriti ladice… – kazao je Solak, objašnjavajući da, u slučaju da bude potrebno, izaći ispred objekata, te čekati upute nadležnih.

Sve to, podcrtava, treba učiniti bez strke, trčanja niz stepenice i sl… jer u takvim situacijama, u panici, dolazi do povreda.

Kaže da je od jutros u kontaktu sa kolegama iz civilnih zaštita i drugih agencija.

Imajući u vidu da sistem gradnje u BiH, odnosno tadašnjoj u bivšoj Jugoslaviji promijenio poslije zemljotresa u Crnoj Gori i Skoplju, mnogo više se radi na sistemima utvrđivanja objekata. Naši objekti su znatno otporniji na zemljotrese ove jačine, negdje oko 5-6 stepeni po Rihteru. Iako su to jaki zemljotresi, naše zgrade ne mogu se složiti kao kule od karata, kao što smo vidjeli u Albaniji. Slično je bilo prije 20-ak godina u Turskoj, pa su i oni promijenili sistem gradnje“, kaže Solak.

Kako podcrtava, ako bi kolege iz Albanije zatražile pomoć, za to su spremni.

Izvor