Facebook pod istragom zbog kršenja zakona protiv monopola

0

“Pokrećem istragu protiv Facebooka kako bi se utvrdilo je li svojim potezima ugrožavao privatnost korisnika, ograničavao im pravo izbora ili povećavao cijene oglašavanja”, napisala je James na Twitteru.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Dodala je da će u istragu uključiti tužitelji iz Colorada, Floride, Iowe, Nebraske, Sjeverne Karoline, Ohija, Tennesseeja i Distrikta Columbije.

Pale dionice Fejsa

Dionice Facebooka odmah su pale za gotovo jedan posto.

Reuters i drugi mediji objavili su u utorak da tužitelji više od 30 saveznih država pripremaju istragu protiv Googlea zbog mogućeg kršenja zakona protiv monopola.

Tehnološki divovi, neke od najbogatijih i najmoćnijih firmi svijeta, suočeni su i s rastućom kontrolom Kongresa, saveznih agencija, a sada i državnih advokata.

Američko ministarstvo pravosuđa u juli je objavilo da otvara široku istragu protiv glavnih tehnoloških kompanija s naglaskom na to jesu li gušile konkurenciju.

Vjeruje se da su mete istrage Google, Amazon i Facebook, a moguće i Apple.

Osim toga, savezna uprava za trgovinu pokrenula je svoju istragu protiv Amazona i Facebooka kojoj je cilj otkriti jesu li zlorabili svoju tržišnu poziciju u prodaji i na društvenim mrežama, prenosi “Hina”.