Facebook će uskoro znati jeste li ukrali nečiji video

Na Facebooku će vam uskoro biti puno teže ukrasti nečiji video, jer ova društvena mreža razvija vlastiti alat kojim će brzo moći prepoznati video koji je kopija sadržaja koji je već učitan. Odmah će i obavijestiti originalnog autora tog sadržaja.

Glavni razlog za uvođenje ovog alata je gnjev brojnih popularnih autora koji su se žalili kako Facebook nije stao na put učitavanju njihovih videa bez dozvole.

Facebook je u julu najavio da će dijeliti prihode od oglašivača s autorima sadržaja, no brojni su autori kritizirali mrežu jer nisu stali na put piratima. Naime, agencija Ogilvy objavila je istraživanje prema kojem je 73 posto najpopularnijih videa ukradeno s drugih stranica, piše BBC.

Novi alat će pratiti što se učitava i kad uoče podudaranje, originalni autori moći će tražiti skidanje videa. Facebook će na ovome raditi s malom grupom autora (Fullscreen, Jukin Media, Zefr..) dok poboljšavaju tehnologiju.

Novi će softver biti dovoljno pametan i da prepozna dijelove videa koji su ukraden iz drugih videa.

No, za razliku od Facebooka koji šalje poruku autoru i pita ih žele li ukloniti video, YouTube ima sistrem koji automatski blokira takav sadržaj.

Brady Haran koji vodi niz edukativnih YouTube kanala za BBC je rekao kako je prvih par sati zlata vrijedno vrijeme u kojem privlače najviše gledatelja i da svako rješenje koje donosi notifikacije i intervencije donosi i rizik smanjenja broja gledatelja, prenosi 24sata.hr.

Možda vam se svidi

Comments are closed.