Fabrika ostala bez radnika: Prekomandovali službenike iz kancelarije u proizvodni pogon

0

Zbog pandemije koronavirusa, kancelarijsko osoblje iz Hondine fabrike u SAD angažovano je na sklapanju automobila.

U mejlu koji je zaposlenima poslao generalni direktor fabrike, od službenika koji rade u računovodstvu, kao i odeljenjima za prodaju, razvoj i istraživanje, zatraženo je da zauzmu pozicije pored proizvodne trake.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Kako navode lokalni mediji, Honda je najprije od zaposlenih u kancelarijama tražila da se dobrovoljno prijave za posao u fabrici, da bi kasnije svako od neproizvodnih odjeljenja bilo u obavezi da obezbijedi određeni broj službenika koji će biti prekomandovani u proizvodni pogon.

  • Bez obzira na to da li želite ili ne, mogli biste biti određeni za neki od poslova na proizvodnoj traci – rekao je neimenovani službenik Honde iz Merisvila.
  • Prvo su angažovali one koji su se dobrovoljno javili, ali koliko sam shvatio nije bilo mnogo takvih, pa su odluku preinačili u obavezu.

 

U mejlu je Honda navela da postoje brojni razlozi za nedostatak radnika, uključujući zaposlene koji su na bolovanju zbog toga što su zaraženi koronavirusom, kao i one koji su u karantinu nakon kontakta sa oboljelima.

  • Zbog velike tražnje kupaca za našim proizvodima i potrebe da pažljivo upravljamo proizvodnjom tokom pandemije COVID-19, suočeni smo sa privremenim problemom neostatka radnika u fabričkoj hali, pa smo zatražili podršku od kancelarijskog osoblja, koje inače ne radi u proizvodnji. Takve privremene mjere smo sprovodili i u prošlosti, a trenutno radimo na tome da zaposlimo radnike koji će zadovoljiti naše potrebe za proizvodnjom vozila – kažu u Hondi.

Sindikati su, međutim, protiv toga.

  • Prvo bi trebalo angažovati radnike koji su članovi sindikata auto-industrije, a ako ih nema dovoljno, potražiti one fabričke radnike iz šireg područja koji su otpušteni iz drugih pogona zbog pandemije”.

 

Kako navode, kancelarijski službenici nisu osposobljeni za rad na fabričkoj traci.

[bar group="4078"]