Evropski sud pravde presudio je u korist “Googlea”

0

Odluka Evropskog suda pravde smatra se ključnom u utvrđivanju da li regulativa EU treba da se primjenjuje i izvan granica Evrope, piše “Srna”.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

Američka kompanije tvrdila je da uklanjanje rezultata pretraživanja kao što je predviđeno regulativom EU ne treba da se proširi i na domen google.com ili u drugim zemljama koje nisu članice evropskog bloka.

Sud je donio odluku da, operator pretraživača poput “Googlea” mora da izvrši “dereferenciranje linkova” ili uklanjanje sugestija, kao što to zahtijeva administrator ili sud u nekoj od članica EU za svaku od verzija svojih stranica, ali “pravo da bude zaboravljen” ne treba da ide dalje od toga.

Nema obaveze, prema zakonu EU, da operator pretraživača, poput ‘Gugla’, izvrši sve dereferencije za sve vrste svog pretraživača“, napominje se u odluci suda.

Slučaj pred sudom proizašao je iz pravnog spora koji je pokrenula Francuska 2014. godine u vezi s time da “Google” mora da primjeni regulativu “pravo da bude zaboravljen” na sve svoje domene.

“AFP” ističe da bi, u slučaju da je Francuska pobijedila, to produbilo spor između Evrope i SAD, gdje se nalazi većina tehnoloških giganata i čiji je predsjednik Donald Tramp već sugerisao da se EU miješa u američko poslovanje.

“Google” je pozdravio odluku suda.