Evropski parlament proglasio klimatsku krizu

0

Parlament (EP) u rezoluciji ističe kako bi se Evropska unija na predstojećoj UN-ovoj konferenciji o klimi COP25 trebala obavezati na postizanje nulte emisije stakleničkih plinova do 2050. godine, a zastupnici traže od Komisije da svi relevantni zakonski i proračunski prijedlozi budu u potpunosti usklađeni s ciljem ograničenja globalnog zatopljenja do 1,5 Celzijevih stepeni, izvijestio je Evropski parlament.

- TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA -

U odvojenoj rezoluciji, EP je pozvao EU da na UN-ovoj konferenciji iznese strategiju o što skorijem postizanju klimatske neutralnosti, najkasnije do 2050. godine, a europarlamentarci su, također, zatražili od predsjednice Evropske komisije Ursule Von Der Leyen da u Evropski zeleni plan uključi i 55-postotni cilj smanjenja emisije stakleničkih plinova do 2030. godine, prenosi “Index“.

Zastupnici su istaknuli kako postojeći ciljevi za emisije u zračnom i pomorskom prometu nisu dovoljno ambiciozni za ostvarenje potrebnog smanjenja. Smatraju kako bi sve članice trebale uključiti emisije međunarodnog pomorskog i zračnog prometa u nacionalno utvrđene doprinose (NDC).

Traže od Komisije prijedlog o uključivanju pomorske industrije u EU sistem trgovine emisijama stakleničkih plinova (ETS).